ŽARKO PUHOVSKI U RTL DOSJEU / Koji su dobri, a koji loši potezi Milanovića: 'Prema Plenkoviću je pristojan. Time ga je usosio'

Dobra je odluka da se mađaronski kič makne s Hrvatske vojske, kazao je Žarko Puhovski

1.3.2020.
21:47
VOYO logo

Politički analitičar Žarko Puhovski u RTL Dosjeu RTL-a Danas pohvalio je poteze u prvih 11 dana mandata novog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića

"Napravio je nekoliko zaista finih poteza. Od onog prvog govora u večeri kad je doznao da je predsjednik, do jako dobrog inauguracijskog govora pa do izrazito pristojne inauguracijske ceremonije i odluke da se mađaronski kič makne s Hrvatske vojske. Drugi mađarski predsjednik je bio u Zagrebu i čudio se kako ga dočekuju s mađarskim uniformama", kazao je Puhovski o Milanovićevoj odluci da Počasno-zaštitna bojna više ne nosi povijesne odore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do toga da je u nekoliko govora koje je držao vojsci i studenticama i studentima prava rekao neke stvari koje su izvan frazealnih običaja predsjednika. Dosad se jedino loše pokazao u Otočcu", kazao je Puhovski i objasnio zašto smatra greškom što je Milanović za prvi svoj vanjsko-politički posjet izabrao Sloveniju. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebao je ići u Austriju, a ne Sloveniju"

"Bila je greška ići u Sloveniju. Trebalo je ići preko Slovenije da se pokaže da ta njihova ideja o blokadi Hrvatske nije dobra. Trebao je ići u Austriju. U Sloveniju je došao, čini se, neprobuđen. Ne znam što mu je bilo, kao Josipa Lisac kad je pjevala himnu, pa nije znao zašto kamioni stoje na cesti. Uopće nije ni znao da kamioni stoje na cesti, a kolona je bila 15 kilometara", rekao je Puhovski te dodao da je sve, osim toga, Milanović napravio jako dobro.

Smatra da premijer Andrej Plenković priželjkuje "tvrdu kohabitaciju" s Milanovićem, koja se na početku mandata ipak nije dogodila. "Njemu to treba jer je u HDZ-u pod pritiskom da je otišao ulijevo. Pa napadi i sukobi s lijevim predsjednikom bi mu jačali poziciju", kazao je politički analitičar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plenkoviću odmaže time što mu pomaže"

"Milanović mu to ne da. On je prema njemu pristojan i time ga je usosio. On mu odmaže time što mu pomaže. To je loše za Plenkovića i njegov stav u HDZ-u, ali je dobro za državu", kazao je Puhovski i objasnio zašto bi loša suradnja premijera i predsjednika bila loša za Hrvatsku. 

Image

Tko je Zoran Milanović? Životopis novog hrvatskog predsjednika!

Image

Tko je Zoran Milanović? Životopis novog hrvatskog predsjednika!

"Samo zamislite da obavještajne službe i vojska dođu u shizofrenu situaciju dvostruke komande u kojoj jedan kaže, jedno a drugi drugo pa ne znaju kako se ponašati.  A to smo već imali kod predsjednika iz, da tako kažem, istih ergela, kao što je bio odnos Račan-Mesić i Kolinda Grabar-Kitarović i Plenković do prije godinu dana. Toga sada nema i to je za državu dobro. Jer sustav nije dobar pa se o njemu treba u toj kohabitaciji netko snaći", kazao je Puhovski i dodao da misli da Milanović svjesno pomažući Plenkoviću njemu odmaže jer mu ne želi ojačati poziciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako bi prvi sukob između predsjednika i premijera mogao nastati na pitanju povlačenja Hrvatske vojske iz Afganistana. Milanović je kazao da će vojnici otići za šest mjeseci. "Vjerojatno Plenković nije protiv toga, ali baš da sve radi kako Milanović kaže, jer je dosad bilo previše harmoničnog pjevanja... Tu bi moglo zapeti", kazao je Puhovski. Misli da bi moglo biti problema i oko imenovanja veleposlanika i veleposlanica. 

"Više se boji žene nego civilnog društva"

Na pitanje o kontroverznom imenovanju Jadranke Žarković za Milanovićevu savjetnicu, Puhovski je kazao da je tu predsjednik pokazao da se "više boji svoje žene nego civilnog društva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je očito bio netko tko je došao iz porodičnih krugova, a on je to prihvatio. Mislim da s njom nije imao neku posebnu suradnju, ona nema neki poseban ugled, neovisno čak i o njezinim desničarskih ispadima. Većina ostalih njegovih savjetnik i savjetnica imaju nekakvu profesionalnu biografiju i za njih se zna što rade, a za nju se to baš ne može reći. No, svi imamo svoje slabosti i preko toga valjda nije mogao proći", zaključio je Puhovski. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike