UOČI SJEDNICE GRADSKE SKUPŠTINE / Klisović o obnovi: 'Tomašević će tražiti da se potresom pogođeni građani privremeno zbrinu u gradskim stanovima'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Govoreći o sporoj obnovi nakon potresa u Zagrebu, Klisović je kazao da Grad čini sve što može da je ubrza, a da Ministarstvo graditeljstva i Vlada diktiraju dinamiku obnove

25.8.2021.
13:43
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

 Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović u srijedu je najavio da će se na sjednici Skupštine po hitnom postupku naći i prijedlog gradonačelnika da se potresom pogođeni građani privremeno zbrinu u gradskim stanovima, među kojima su i oni smješteni u hostelu Arena.

"To su i oni građani koji su trenutno smješteni u hostelu Arena, koji tamo čekaju obnovu. Kako su ipak slobodni gradski stanovi adekvatniji za smještaj obitelji, gradonačelnik Tomislav Tomašević odlučio je predložiti Skupštini da se ti građani smjeste u gradske stanove", kazao je Klisović na konferenciji za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da će se tom odlukom taksativno propisati uvjeti po kojima će obitelji biti privremeno smještene u gradske stanove, među ostalima i socijalni uvjeti. 

Problemi s glomaznim otpadom

Na pitanje hoće li SDP oko problema s glomaznim otpadom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću davati podršku kao HDZ bivšoj gradskoj upravi, odgovorio je da SDP prati situaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'STVARNO NEPODNOŠLJIVO!' /

Problem glomaznog otpada u Zagrebu je privremeno riješen, ali mnogima to nije sjelo: 'Suprotno svemu što je Tomašević govorio'

Image
'STVARNO NEPODNOŠLJIVO!' /

Problem glomaznog otpada u Zagrebu je privremeno riješen, ali mnogima to nije sjelo: 'Suprotno svemu što je Tomašević govorio'

"Pratimo situaciju, vidjet ćemo kakve rezultate daje taj njegov korak i sukladno tome ćemo davati stav SDP-a u javnosti. U ovom trenutku, ne vidim smeće po ulicama, ne vidim da išta šteka oko otpada u smislu percepcije građana koji očekuju da se otpad odvozi u redovnim ciklusima", kazao je Klisović.

Ako rezultati budu dobri, dodao je, nema razloga to kritizirati, a ako budu loši onda će iz SDP-a reći što o tome misle. "Nema 'carte blanche'", izjavio je i ocijenio da koalicija između Možemo! i SDP-a trenutno funkcionira na konstruktivan način, u dobroj vjeri i iskreno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb čini sve da ubrza obnovu, dinamiku diktiraju ministarstvo i Vlada

Govoreći o sporoj obnovi nakon potresa u Zagrebu, Klisović je kazao da Grad čini sve što može da je ubrza, a da Ministarstvo graditeljstva i Vlada diktiraju dinamiku obnove. 

"Ukoliko će ministarstvo ovako sporo donositi rješenje o obnovi, moglo bi se dogoditi da se novac iz europskog fonda ne iskoristi. Ti novci se moraju apsolutno potrošiti u zadanom roku, u protivnom će se sigurno tražiti odgovornost ministra (graditeljstva) i Vlade", naglasio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po hitnom postupku na sjednici Skupštine naći će se i prijedlog SDP-a o inkluzivnom obrazovanju osoba s posebnim potrebama te prijedlog o ujednačavanju rokova za stipendije koje daje Grad Zagreb. Gradski zastupnici raspravljat će i o prijedlogu 'mostovca' Mladena Dobrovića koji traži podnošenje izvješća o stanju o gospodarenju otpadom. 

Raspravljat će se i o najavljenih 30 točaka dnevnog reda, među kojima je prijedlog dopune odluke o mjeri roditelj- odgojitelj, kojom se od 6. rujna privremeno obustavljaju nove prijave na tu mjeru dok se ne evaluiraju njeni učinci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu te točke naći će se i prijedlog Mosta o podnošenju izvješća o demografskim učincima te mjere i procjene o tome koliko će se moratorij odraziti na kapacitete u dječjim vrtićima. 

Skupština će također raspravljati o smanjenju naknada članovima mjesne samouprave te naknada članova upravnih vijeća u ustanovama čiji je osnivač Grad Zagreb. Zastupnici će se izjasniti i o odluci kojom se mijenja model davanja u zakup javnih površina, odnosno ukida dosadašnja praksa podzakupa te uvodi javni natječaj za zakup površina za vrijeme uskrsnih i božićnih blagdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo