Lidija Srnec / Klimatologinja objasnila što je uzrokovalo ekstemni val vrućine: 'Kod nas će biti visoka opasnost u subotu'

'Sami smo si na neki način krivi. Postoje prirodne varijacije, no s klimatskim promjenama su ekstremi pojačani i intenzivniji su', ističe Lidija Srnec

19.7.2022.
22:50
VOYO logo

Nije vijest da je ljeti vruće, ali je vijest da se obaraju rekordi, da se Europa topi, od sjevera do juga, u čak 21 zemlji izdano je neko upozorenje vezano uz vrućinu.

Samo u Španjolskoj i Portugalu već je umrlo 1000 ljudi. Možemo li sve ovo zahvaliti klimatskim promjenama komentirala je klimatologinja i stručnjakinja za klimatske promjene Lidija Srnec za RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srnec se odmah na početku osvrnula na trenutne temperature u Velikoj Britaniji, koje su dosegle iznad 40 stupnjeva, za koje kaže da nisu pretjerano iznenađujuće jer su meteorolozi to prognozirali.

"Neobično je trajanje toplinskog vala. Španjolska i Francuska to svake godine bilježe, no ta dugotrajnost i visina temperature nije uobičajena", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Vatreni obruč /

Očekuju nas razorni požari: Temperature će ići iznad 40 stupnjeva, a pljuskovi nisu dovoljni za prekid suše

Image
Vatreni obruč /

Očekuju nas razorni požari: Temperature će ići iznad 40 stupnjeva, a pljuskovi nisu dovoljni za prekid suše

Što je uzrokovalo toplinski val?

"Atmosfera je dosta stabilna, a mi smo pod utjecajem visokog tlaka zraka. Pritječe topli zrak iz Afrike prema Europi donosi topao zrak i obara rekorde", objašnjava Srnec.

Mnogi znanstvenici kažu da je nemoguće da temperature dosežu iznad 40 stupnjeva, a da na njih ne utječu klimatske promjene, Srnec se s tim slaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sami smo si na neki način krivi. Postoje prirodne varijacije, no s klimatskim promjenama su ekstremi pojačani i intenzivniji su", ističe.

"Cilj Pariškog sporazuma je da se temperatura snizi za 1,5 stupanj, ali nismo to napravili, mali su pomaci koje radimo. Posljedica jesu intenzivne vremenske pojave. nismo očekivali da će to baš biti ove godine", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici sada kažu: problem je što u Britaniji ni ceste ni infrastruktura nje građena za ovakve vrućine, kao ni Sjeverna Europa. "Stil života je tamo drugačiji i bitna je prilagodba. Englezi će na tome morati poraditi", naglasila je klimatologinja.

Gradovi se intenzivnije griju zbog urbanizacije, ističe Srnec, dakle, puno betona i manje zelenila pa se takve sredine jače zagrijavaju. Stoga je potrebno ulaziti u zatvorene prostore tijekom ovakvih ekstremnih vrućina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za Hrvatsku se predviđa visoka opasnost u subotu. Nakon toga signal nije dosta izvjestan. Neki modeli pokazuju da bi temperature mogle nastaviti rasti, ali isto tako simulacije daju i pad temperature. Ono što je izgledno je da će sljedećih dana temperature rasti. Treba naglasiti da će se se kretati između 35-40 stupnjeva. Nećemo zabilježiti ovakve ekstreme kao u Europi", zaključila je Srnec.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo