napredak iz godine u godinu / Kliman za RTL Danas: 'Očekujemo rekordnu sezonu, no patimo po pitanju radne snage'

Gost RTL-a Danas bio je ministar turizma Anton Kliman, koji je rekao što očekuje od sezone i na kakvim se turističkim projektima trenutno radi

12.7.2016.
18:58
VOYO logo

Ovogodišnja turistička sezona teče izuzetno dobro i mogla bi biti najbolja dosad. 

Očekuju se rekordne brojke, uključujući i prihode koji bi nakon sezone mogli iznositi i iznad 8 milijardi eura. Prema podacima iz sustava prijave i odjave turista eVisitor - samo tijekom prošlog vikenda ostvareno je nešto više od dva milijuna noćenja. Trenutno se u Hrvatskoj odmara najviše Slovenaca, Nijemaca i Čeha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost RTL-a Danas bio je ministar turizma Anton Kliman, koji je rekao što očekuje od sezone i na kakvim se turističkim projektima trenutno radi. 

Ministre, spomenuli smo velika očekivanja od ove sezone - kolika su ona točno po vašem?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prema jutarnjim podacima, u Hrvatskoj se ostvarilo 760 tisuća noćenja, dakle to je nekih sedam posto više nego lanjske godine, očekujemo dobre rezultate i dobru sezonu, obaranje mnogih rekorda. Cilj je proći i onu magičnu brojku od osam milijardi eura."

Turistički kapaciteti Hrvatske značajno se povećavaju - koliko je trenutačno hotela u izgradnji?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogo toga se već otvorilo, nešto će se otvoriti i tijekom sezone. Imamo problema s radnom snagom i naša građanska operativa pati od tog problema tako da nismo uspjeli angažirati sve na naša gradilišta. Nekih 40-ak hotela će se otvoriti do kraja godine, a sljedeće godine očekujemo otvaranje dodatnih 50 hotela."

Država sufinancira izgradnju bazena u privatnom smještaju. To je u turističkim zemljama standard - koliko namjeravate pomoći?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već nekoliko godina radimo na tom programu, dosad je isfinancirano oko 460 bazena, od toga njih 176 ove godine u vrijednosti od sedam milijuna kuna. Mogu reći da nije baš standard da konkurentne zemlje financiraju privatne bazene, mi smo prepoznali to kao jednu priliku i prednjačimo u toj praksi. Pokazalo se da to čini apartmane primamljivijima i produžuje nam sezonu za otprilike 30 posto."

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo