'IZBIRLJIVA JE' / Klepetan ima novu curu. Zovu ju Mlada i snijela je prvo jaje: 'Podsjetila me na Malenu'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Mlada je, kaže, probirljiva kad je hrana u pitanju i ne jede ništa osim svinjskog buta. No, podsjetila ga je na Malenu. 'Stajala je cijelo vrijeme u gnijezdu i gledala prema istoku, jer znala je iz kojeg će smjera doći', govori Stjepan koji se svojedobno brinuo za Malenu 28 godina

1.4.2024.
15:10
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Najpoznatije hrvatske rode Malene, koju je zavoljela cijela zemlja, više nema, no njezin mužjak Klepetan prošle je godine doveo novu družicu. Zove se Mlada i U Brodskoj Varoši sletjela je desetak dana prije Klepetana.

"Došao je posljednji, jer očito putuje iz daleka. Prije nekoliko godine su mi prijatelji iz Njemačke koji prate rode pomoću GPS-a javili da su njegov čip očitali na jugu Afrike oko Cape Towna, onda nije ni čudo što mu treba toliko. Mislim da su i godine u pitanju, ipak je njemu 35 godina, možda i koju više i treba mu češće stajanje radi odmora. Unatoč novoj mladenki Klepetan je i dalje vjeran svojoj Malenoj obavezno posjeti njeno posljednje počivalište ispod jabuke u školskom vrtu. Kakva je to ljubav, nisam mogao vjerovati, i sada sam siguran da ptice pamte", ispričao je Stjepan Vokić koji je desetljećima brinuo o Malenoj za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog slomljenog krila, ona je zime provodila s njim, a ljeta s Klepetanom koji ponovno gradi gnijezdo za mlade.

"Do sada je odnio cijeli naramak grana kojih sam mu pripremio. Mislim da je ženka već snijela jedno jaje, on užurbano radi kako bi uskoro gnijezdo bilo gotovo", otkriva gospodin Stjepan koji je desetak dana brinuo o Klepetanovoj novoj djevojci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
USRED ZAGREBAČKOG ASFALTA /

VIDEO Roda snimljena na cesti usred metropole, šetala se po Kaptolu. Auti prolaze, ona ne mrda

Image
USRED ZAGREBAČKOG ASFALTA /

VIDEO Roda snimljena na cesti usred metropole, šetala se po Kaptolu. Auti prolaze, ona ne mrda

Malena uginula prije tri godine

Mlada je, kaže, probirljiva kad je hrana u pitanju i ne jede ništa osim svinjskog buta. No, podsjetila ga je na Malenu. "Stajala je cijelo vrijeme u gnijezdu i gledala prema istoku, jer znala je iz kojeg će smjera doći", govori Stjepan.

Malena je bila roda slomljenog krila kojoj se, unatoč tome što nije mogla letjeti, njezin Klepetan iznova vraćao svakog proljeća punih 19 godina. A priča ove dvije zaljubljene robe pokazala kako treba izgledati prava ljubav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatija hrvatska roda uginula je u srpnju 2021. nakon što je pala iz gnijezda. "Ostajemo Klepo i ja. Bit ću tu i dalje za njega. Malenu sam pokopao na posebnom mjestu", rekao je tada Stjepan koji se brinuo o Malenoj punih 28 godina.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je roda koja je stradala u nevremenu. Spasio je dječak Lorenzo: Hranio je i učio letjeti. Preživjela je'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo