POSLOVNA SURADNJA / Kinezi se vratili u Hrvatsku: Pripremaju investicije u Osječko-baranjskoj županiji

Image

Na sastanku u Županiji kinesko izaslanstvo je upoznato s trenutnim stanjem

18.4.2019.
18:09
VOYO logo

Izaslanstvo Kine te predstavnici poslovne asocijacije Chinese Southeast European Business Association (CSEBA) stigli su u radni posjet Osječko-baranjskoj županiji kako bi se izravno upoznali s mogućnostima gospodarske suradnje i investiranja.

U sjedištu Županije izaslanstvo su primili župan Ivan Anušić, tajnik Županije Ivan Hampovčan, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak te ravnatelj Lučke uprave Osijek Goran Dijanović i direktor Zračne luke Osijek Davor Forgić. Uz Jiang Yu, predsjednicu i osnivačicu tvrtke Z-Run Well Ton Industry Co., bili su predsjednik CSEBA-e Mario Rendulić te Zvonimir Zlopaša, Alan Jurković, Connie Li i Zheng Zitao, kao i predsjednica Asocijacije Marko Polo i Put svile Jasna Vukas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku u Županiji kinesko izaslanstvo je upoznato s trenutnim stanjem, kapacitetima i potencijalima Zračne luke Osijek i Luke Osijek, tvrtkama s područja Osječko-baranjske županije koje se bave djelatnostima od posebnog interesa za kineske ulagače.

- Osječko-baranjska županija je prije nekoliko mjeseci ostvarila nekoliko poslovnih kontakata, potom smo i posjetili Kinu, a sada nastavljamo suradnju s gospođom Yu te gospodom iz CSEBA-e koji su organizirali ovaj dolazak. Radimo na tomu da mogućnosti investicija koje je Hrvatska otvorila prema Kini iskoristimo i za projekte koje nudi naša županija. Suradnju smo započeli na raziniturizma, a nastavljamo je na gospodarskom području, pa smo danas posjetili riječnu i zračnu luku Osijek te razgovarali o mogućnostima ulaganja od strane kineskih investitora - rekao je župan Ivan Anušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jiang Yu je naglasila kako je riječ o prvim susretima i razgovorima, a nakon što se njihov tim investicijskih stručnjaka detaljno upozna s konkretnim podacima, moći će se izaći u javnost s daljnjim koracima. Župan je istaknuo kako su i riječnoj i zračnoj luci potrebni investitori i gospodarstvenici koje ne zanima samo koncesija nego koji donose i posao, koji će osigurati protok robe i ljudi.

Predsjednik CSEBA-e Mario Rendulić podsjetio je kako je Hrvatska ove godine dobila posebnu poziciju u odnosima s Kinom, što je velikipreokret u njihovoj politici prema Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Osim toga, osjetljivost prema Slavoniji i Baranji je izuzetno velika, pa je i kineski premijer prilikom posjete Hrvatskoj naglasio kako će se sva područja Hrvatske pokušati uključiti u njihove planove investicija i gospodarske suradnje. Dakle, ova godina je idealna prilika za to, pa možemo reći da su nam se malo i zvijezde poklopile - rekao je Rendulić.

Nakon sastanka predstavnici kineske investicijske asocijacije i Osječko-baranjske županije posjetili su Lučku upravu Osijek i Zračnu luku Osijek te se izravno upoznali sa stanjem i potencijalima tih tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo