za sada osumnjičeno njih četvero / Kinesko veleposlanstvo oštro osudilo prevarante: 'Ti ljudi nisu žrtve nego počinitelji, treba im se suditi u Kini'

Slučaj u kojem je 59 kineskih državljana u Zagrebu navodno pod prijetnjama bilo prisiljavano da čine računalne prijevare na štetu svojih sugrađana, kinesko veleposlanstvo oštro je osudilo. Tvrde nisu žrtve nego su uključeni u sve i treba im se suditi u Kini

29.1.2018.
19:21
VOYO logo

Snimke policije koje su šokirale hrvatsku javnost - u Kini su često viđene. Iako policija navodi da su većina od njih 59 žrtve trgovine ljudima, u kineskom veleposlanstvu tvrde - svi su počinitelji. 

"Sto posto smo sigurni da je svaki od ovog 61 Tajvanca, koji su činili računalne prijevare, uključen u kriminalnu organizaciju. Ovdje nema podjele na žrtve i organizatore", poručio je Hu Zhaoming, veleposlanik NR Kine u Republici Hrvatskoj.

Iz DORH-a poručuju da je za sada osumnjičeno njih četvero - dvoje hrvatskih i dvoje kineskih državljana, pa se rješenje o istrazi mora prevesti i na kineski. Prema neslužbenim informacijama, kineski državljani koji su, za sada, smatrani žrtvama, osumnjičene nisu teretili. Naveli su kako su se optuženi prema njima lijepo odnosili. Ako se dokaže da oni doista jesu žrtve trgovine ljudima, potrebna im je pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIŠE PROČITAJTE:

"Identificiranim žrtvama koje dobrovoljno na to pristaju omogućujemo pružanje psihosocijalne podrške, humanitarne pomoći, savjetovanja oko pravnih pitanja, upućivanje na relevantne institucije, briga oko zdrastvene skrbi", kazala je Katarina Zorić, glasnogovornica Hrvatskog Crvenog Križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kineski vleposlanik želi da se svima sudi u Kini, a da kod izručenja hrvatska vlada poštuje takozvanu politiku jedne Kine kojom ta država ne priznaje Tajvan kao samostalnu državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo