MIRNA GODINA ZA ĐAKOVAČKE VATROGASCE / Kazne kao 'prevencija': Nakon udara na poticaje, drastično pao broj požara na otvorenom

Image
Foto: Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL

Kazne nimalo nisu beznačajne, i to kroz umanjenje poticaja, prati se sve na terenu, čak i bespilotnom letjelicom

2.9.2019.
16:16
Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Novčane kazne kroz umanjenje poticaja učinile su svoje, naime, od 1. travnja DVD Đakovo imao je samo tri intervencije gašenja požara otvorenog prostora, praktički jednu mjesečno.

''U DVD-u Đakovo sam 10 godina i nikada nije bila mirnija sezona'', ističe vatrogasni zapovjednik DVD-a Đakovo Ivan Klemen, dodajući da je prijašnjih godina ovo društvo interveniralo i na stotinu požara na otvorenom prostoru.

Kad uspoređuje ukupan broj požara, napominje da ih je prije godišnje bilo u prosjeku oko 200, a do sada im u ovoj godini broj nije dosegnuo ni 60. ''Izostali su požari otvorenog prostora. Kazne nimalo nisu beznačajne, i to kroz umanjenje poticaja, prati se sve na terenu, čak i bespilotnom letjelicom. Neka je samo nešto zapaljeno – vlasnika površine odmah se kontaktira. Vlasnik površine iz Budrovaca dobio je 'čestitku' da je imao požar na polju, a nije uopće palio na njemu. Što se dogodilo? Letjelica je snimila paljenje, no nisu palili oni, nego na susjednoj površini, pa je vatra prešla i kod njih. Slijedila je financijska korekcija na poticajima'', kazao je Klemen u razgovoru za Glas Slavonije.

Zabranjeno je paljenje nadzemnih ostataka žetve na obradivoj površini ili suzbijanje korova paljenjem poljoprivredne površine te se to kažnjava uskratom isplate potpora u određenom postotku, ovisno o težini prekršaja, ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

''Paljenje biološkog otpada nastalog orezivanjem ili krčenjem poljoprivredne površine dopušteno je ako ne narušava bonitet poljoprivrednog zemljišta, a uvjete i način kontrole vatre i sigurnosne pretpostavke propisuju MUP i jedinice lokalne i regionalne samouprave. Dakle, kontrolirano spaljivanje biološkog otpada na prostorno ograničenoj, manjoj površini u kontroliranim uvjetima je dopušteno, ali spaljivanje nadzemnog dijela obradive površine - primjerice, polje pšenice ili kukuruza nakon žetve, zabranjeno je i podložno sankcijama, osim u slučaju sprečavanja širenja ili suzbijanja organizama štetnih za bilje koje su naredile nadležne službe ili inspekcije'', ističu u Ministarstvu.

''Isključivi uzrok požara otvorenog prostora je ljudski faktor, rijetko se dogodi da primjerice grom udari u sijeno i slično'', kaže Klemen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo