BAČIĆ ŽELI OSTATI ŠEF HRT-A / Svim silama se bori osporiti odluku Nadzornog odbora, zakon mu daje za pravo

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Kazimir Bačić će pravnim putem pokušati osporiti odluku Nadzornog odbora HRT-a za njegovim razrješenjem

8.7.2021.
20:14
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Kazimir Bačić, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, kojeg je USKOK pritvorio zbog sumnje da je uime poduzetnika Milana Lončarića pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odnio 50.000 eura mita za posredovanje u projektu Vrtovi svjetla, a zauzvrat dobio stan u centru Zagreba, pokušat će sudskim putem osporiti odluku Nadzornog odbora HRT-a o pokretanju postupka njegova razrješenja.

Image
KOLIKA JE ŠTETA? /

Odbor za medije razriješio Kazimira Bačića i imenova novog ravnatelja HRT-a

Image
KOLIKA JE ŠTETA? /

Odbor za medije razriješio Kazimira Bačića i imenova novog ravnatelja HRT-a

Član Bačićeva braniteljskog tima potvrdio je Indexu da planiraju poduzeti pravne i ustavne korake protiv te odluke. Sigurno ćemo poduzeti sve za zaštitu Bačićeva radnopravnog statusa jer smatramo da je odluka Nadzornog odbora nezakonita. Smijenjen je s nepostojećom osnovom. Odluku NO-a nismo dobili i osporavat ćemo sve što je protuzakonito", rekao je Bačićev odvjetnik, dodavši da je o svemu doznao putem medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon ga štiti

Peteročlani je Nadzorni odbor HRT-a prema proceduri pokrenuo postupak Bačićeva razrješenja, za što su dobili jednoglasni pristanak. Sljedeći korak je izglasavanje te odluke u Hrvatskom saboru. No, Bačić se kani izvući na Zakon o HRT-u koji ne predviđa smjenu ravnatelja zbog korupcijske afere koja nema veze s HRT-om.

Prema članku 20. tog zakona, NO je dužan pokrenuti postupak razrješenja ravnatelja kad on odnese ostavku ili kad utvrde da ne obavlja svoju dužnost sukladno zakonu i Statutu HRT-a, ako je televiziji prouzročio materijalnu štetu i probleme u financijskom poslovanju, ako ne postupa sukladno odlukama NO-a te ako ne izvršava Ugovor između HRT-a i Vlade, ali i "u drugim slučajevima predviđenim zakonom i Statutom HRT-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško primjenjivi argumenti

Među tim argumentima, teško je naći nešto što se primjenjuje na Bačićevu slučaju. Njegovi odvjetnici podsjećaju da Bačić još uvijek nema optužnicu te se pozivaju na presumpciju nevinosti. Nakon odluke NO-a i saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije jednoglasno je predložio Bačićevo razrješenje, o kojem konačnu odluku treba donijeti saborska većina.

Saborska većina, s 90 glasova za, 12 suzdržanih i nijednim protiv, izabrala ga je za ravnatelja HRT-a 17. veljače 2017. godine. Dotad je na HRT-u bio šef tehnike. Nakon što je završio u pritvoru, njegovi su odvjetnici obavijestili NO da je uzeo trotjedni godišnji odmor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo