KOLIKA JE ŠTETA? / Odbor za medije razriješio Kazimira Bačića i imenova novog ravnatelja HRT-a

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Prijedlog za razrješenje Bačića bit će upućen Saboru, koji će o tome odlučivati većinom glasova na plenarnoj sjednici

7.7.2021.
16:19
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije danas je jednoglasno razriješio glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, a većinom glasova prihvatio odluku o imenovanju Renata Kunića za vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a.

Prijedlog za razrješenje Bačića bit će upućen Saboru, koji će o tome odlučivati većinom glasova na plenarnoj sjednici, a odluka o imenovanju Kunića bit će objavljena u Narodnim novinama i stupa na snagu danom donošenja, rekla je predsjednica Odbora Natalija Martinčević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SUMNJIČI SE ZA DAVANJE MITA /

Nadzorni odbor HRT-a jednoglasno pokrenuo postupak razrješenja glavnog ravnatelja Kazimira Bačića

Image
SUMNJIČI SE ZA DAVANJE MITA /

Nadzorni odbor HRT-a jednoglasno pokrenuo postupak razrješenja glavnog ravnatelja Kazimira Bačića

Za razrješenje Bačića svih 12 članova Odbora

Za razrješenje Bačića glasalo je svih dvanaest nazočnih članova Odbora, a razloge za njegovu smjenu pojasnio je predsjednik Nadzornog odbora (NO) HRT-a Mladen Čutura, koji je prošlog petka pokrenuo postupak razrješenja.

“Činjenica je da je gospodinu Bačiću određen istražni zatvor od 30 dana. Mi ne znamo što će se događati dalje”, kazao je Čutura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić je u ožujku 2017. imenovao ravnatelja programa Renata Kunića svojim zamjenikom, no pritom je, ističe Čutura, ograničio njegove ovlasti u vezi zapošljavanja i preraspodjele radnika, čime je onemogućio da se u njegovoj odsutnosti odvijaju redovni procesi rada sukladno Zakonu i statutu.

“Radi osiguranja normalnog odvijanja svih procesa na HRT-u, NO je pokrenuo razrješenje glavnog ravnatelja jer je jasno da zbog istražnog zatvora Bačić ne može obavljati svoje dužnosti”, rekao je Čutura dodavši da su u NO-u “kao ozbiljni ljudi postupili onako kako su mislili da je dobro i vama to dali na znanje, a dalje je na vama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U raspravi o Bačićevu razrješenju članovi Odbora iz redova oporbe upozoravali su na odgovornost i potencijalnu štetu koju je dosadašnji glavni ravnatelj počinio HRT-u.

Vilim Matula (Možemo) u ime Zeleno-lijevog bloka ustvrdio je kako je neprihvatljiv prijedlog vladajućih da Bačića naslijedi njegov zamjenik Renato Kunić, sa čime se složio Matko Kuzmanić (SDP) koji smatra da Kunić umjesto Bačića djeluje kao “smokvin list”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nino Raspudić (Klub zastupnika Mosta) i Bojan Glavašević (nezavisni) upozorili su na povezanost interesnih skupina i pojedinaca koji upravljaju HRT-om, a novinarka Đurđica Klancir postavila je pitanje je li razmatrana šteta koju je Bačić nanio HRT-u.

Oporba: Dovedeni smo pred svršen čin

U ime vladajuće koalicije prijedlog imenovanja Kunića za v. d. glavnog ravnatelja predstavio je Goran Ivanović (HDZ).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zakonskom roku bit će raspisan javni poziv za izbor novog glavnog ravnatelja HRT-a, najavio je je Ivanović istaknuvši da je o tome prethodno rekla svoj stav ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Zastupnici oporbe tvrdili su kako su tim prijedlog dovedeni pred svršen čin jer su ishod glasovanja kao gotovu stvar već najavili premijer Andrej Plenković i ministrica Obuljen Koržinek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjednica Odbora bila je nakratko prekinuta kada je Matula najavio mogućnost podnošenja prijedloga da novi v. d. bude novinar i član NO-a Dario Špelić. No, nakon telefonskog razgovora, od službenog podnošenja tog prijedloga se odustalo, kao i od prijedloga za održavanje nove sjednice za nekoliko dana, kada bi se moglo odlučivati o novim prijedlozima za v. d. glavnog ravnatelja.

Za Kunića je glasalo sedam, a protiv je bilo četiri člana Odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Odbora Natalija Martinčević najavila je da će se, nakon službenog razrješenja Bačića na plenarnoj sjednici Sabora, raspisati natječaj za novog glavnog ravnatelja HRT-a u što kraćem roku, ali ne vjeruje da se o tome može odlučivati prije jesenskog zasjedanja Sabora.

Bačića se sumnjiči za nošenje mita Bandiću

NO HRT-a prošlog je petka na izvanrednoj elektroničkoj sjedici jednoglasno pokrenuo postupak razrješenja Bačića, koji je uhićen u akciji Uskoka i policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačića se sumnjiči da je u ime poduzetnika Milana Lončarića, pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odnio 50.000 eura mita za posredovanju u projektu Vrtovi svjetla. Za svoju ulogu je kao nagradu navodno dobio stan na prestižnoj lokaciji vrijedan više od milijun kuna u zagrebačkoj Radićevoj ulici.

Bačić je za glavnog ravnatelja HRT-a izabran u Hrvatskom saboru 17. veljače 2017. godine s 90 glasova za, 12 suzdržanih i nijednim glasom protiv. Prije dužnosti glavnog ravnatelja bio je šef tehnike HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kunić je trenutno ravnatelj programa HRT-a, gdje je od 1987. godine, kada je počeo raditi kao novinar u Zagrebačkoj panorami, a zatim kao novinar, urednik i voditelj u Informativnom programu. Bio je ratni reporter, urednik i voditelj Hrvatske danas i Dnevnika, te glavni urednik Informativnog programa HTV-a.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo