dovršetak sustava do 2022. / Karlovcu potrebno još 670 milijuna kuna za obranu od poplava

Image

'Da će Grad napraviti sve što može i u interesu svojih građana Hrvatskim vodama staviti na raspolaganje kapaciteta koliko je god potrebno da pogura tu zajedničku priču', poručio je gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

31.5.2016.
12:38
VOYO logo

– O ovome nije predviđeno glasovanje, ali kao što nam je svima jasno – još ništa nismo napravili, kazao je predsjednik Vijeća Damir Mandić (HDZ), zaključivši tako dva i pol sata dugu raspravu i prezentaciju Studije izvodljivosti sustava obrane od poplava. Taj bi sustav, odnosno, onih deset posto objekata koji nedostaju da bi bio cjelovit, trebao biti završen do 2022.

Studija je, pojasnio je Marijan Babić iz Hrvatskih voda, nužna za sufinanciranje sustava iz EU fondova, a njome je dokazana tehnička, ekonomska i okolišna izvedivost projekta zaštite od poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rađena je za karlovačko i sisačko područje, a onaj dio koji se odnosi na nas utvrdio je da je, od tri analizirana rješenja, najbolje ono 2., koje predviđa izgradnju čvora Brodarci, nasipe i zidove, odnosno: izgradnju novih nasipa od 45,3 km, izgradnju čvora Brodarci, tj. Branu s ustavom s pratećim objektima na kanalu Kupa-Kupa i retenciji Kupčina, nasipima na uzvodnim dionicama Kupe i Dobre te prokop Korana s dvije ustave. Procijenjeno je da to stoji oko 670 milijuna kuna (zajedno sa sisačkim dijelom oko 900), od kojih bi 85 posto sufinancirala EU.

Više pročitajte na KAportalu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo