Karamarko olakšao traženje izlista, a sad traži smjenu Ostojića

Afera s izlistima telefonskih poziva, otkrivena proteklog vikenda, prerasla je u politički spor.

23.10.2012.
11:29
VOYO logo

Podsjetimo, afera je izbila kad je Večernji list objavio rezultate nadzora koji je proveo Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, a u kojem je utvrđeno da su policajci na zahtjeve za izlistima telefonskih kontakata za pojedince pod kriminalističkim obradama nadopisali i telefonske brojeve osoba iz Agrokora i ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Josipa Buljevića.

Iako su premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak zaključili da policija nije učinila ništa protuzakonito u vezi s izlistima telefonskih poziva, dogovorili su smjenu ravnatelja Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petra Miševića. Predsjednik i premijer nisu precizirali zašto je smijenjen Mišević, ali Novi list neslužbeno doznaje da je Miševića navodno tog mjesta koštalo curenje povjerljivih podataka u Večernjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njegova se smjena i ranije razmatrala, ali sada je to učinjeno isključivo zbog toga što je sve ovo došlo u medije", kazao je neimenovani izvor u državnoj vlasti.

Premijer je predložio da se o ovoj aferi očituje i saborski Odbor za nacionalnu sigurnost, kojem je na čelu HDZ-ovac Miroslav Tuđman, a članovi su i Karamarko i glavni tajnik stranke Milijan Brkić, koji će na uvid dobiti sporni izvještaj o provedenom nadzoru. No, šef HDZ-a je u ponedjeljak izrazio sumnju da će Miševićev izvještaj "biti pročišćen, tako da sve bude u redu", prije nego dođe u Odbor za nacionalnu sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lagan pristup izlistima poziva omogućen prije dvije godine

Također, premijer Milanović je u ponedjeljak najavio raspravu o tome treba li postrožiti uvjete za traženje izlista nečijih telefonskih razgovora, iako su oni dostupni i telefonskim operaterima. Ta rasprava možda rezultira rješenjem da će i za zahtjeve za takve izliste biti nužan nalog istražnog suca, kao što je to sada za prisluškivanja.

Podsjetimo, policiji, ali i tajnim službama prije dvije godine je omogućen lagan pristup izlistima telefonskih poziva i upućenih poruka s bilo kojeg broja u Hrvatskoj. Kod donošenja zakonskih odredbi koje su to omogućavale najviše se bunio sadašnji ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, a ponajviše ih je branio ondašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo