Kampanja Glasaj protiv prigovorila izvještavanju HRT-a

Kampanja Glasaj protiv je poslala prigovor na adresu Hrvatske radiotelevizije zbog neuravnoteženog i nedostatnog izvještavanja o referendumu koji će se održati u nedjelju 1. prosinca.

27.11.2013.
16:56
VOYO logo

"U cilju poštivanja odredbi Venecijanske komisije o Standardima dobre prakse pri provedbi referenduma, a koje posebno naglašavaju važnost javne televizije u obavještavanju javnosti o referendumskom pitanju, proceduri provedbe referenduma, te jednakoj zastupljenosti obje strane u javnom prostoru, izražavamo nezadovoljstvo stavom javne televizije da se ne organizira specijalna emisija u svrhu referendumske debate netom prije samog referenduma na koji bi obje strane imale priliku poslati svoje zastupnike.

Naime, funkcija javne televizije upravo jest osigurati prostor za razmjenu mišljenja kako bi građani/ke koji će na referendumu sudjelovati imali prilike čuti argumente i jedne i druge strane, kao i mišljenja stručnjaka, te objektivne informacije o načinu provedbe referenduma. Posebice ovdje ističemo da javna televizija nije uopće javnost informirala o ključnim proceduralnim aspektima referenduma, kao što je primjerice činjenica da uspjeh referenduma ne ovisi o izlaznosti jer nema određene kvote pa stoga apstitencija nema nikakvog utjecaja na konačan rezultat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, iako je javna televizija donijela odluku o jednakoj zastupljenosti obje strane, uvjetujući objavu vijesti u informativnim emisijama jedino ako postoji i prateća vijest suprotne kampanje na dnevnoj razini, isto se načelo nije primijenilo u religijskom programu. Time se značajno narušila ravnoteža zastupljenosti referendumskih strana, budući da se u religijskom programu otvoreno agitira isključivo za stranu ZA, a tema referenduma zauzima većinu prostora svake emisije u tom programu.

Tražimo izjašnjavanje Povjerenstva o pristranosti religijskog programa i utjecaju na balansiranu javnu raspravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga zahtijevamo da u cilju jednake zastupljenosti obje strane izbalansirate emisije religijskog i informativnog programa, te da osigurate predreferendumsku debatu na jednak način kako to osiguravate političkim strankama u predizborno vrijeme. Vjerujemo da uviđate da je ovo pitanje od izuzetne važnosti za javni interes, a posebice stoga što se radi o prvom i to ustavotvornom referendumu na inicijativu birača.

Također, nužno je da u svom informativnom programu redovito izvještavate građane o načinu provedbe referednuma, nepostojanju kvote izlaznosti i načinu na koji će se obrađivati rezultati izbora", navodi se u priopćenju koje u ime kampanje Glasaj Protiv potpisuje Sandra Benčić. Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo