Kamo su nestali ovi ljudi?

Koliko dobro pogledate sugrađane s kojima se vozite u sredstvima javnog prijevoza, ili prolazite pokraj njih na ulici? Naime, netko od njih mogao bi biti jedan od više od 2.

4.3.2011.
11:10
VOYO logo

Đurđica Markulin svoj je stan u Samoboru napustila u subotu 15. siječnja oko 7 sati, i otad joj se gubi svaki trag. U trenutku nestanka bila je odjevena u sive hlače i bijelu košulju. Potom je prijavljen nestanak 28-godišnjeg Damira Gerina, koji je 15. veljače u jutarnjim satima otišao iz obiteljske kuće na Ivanici u BiH, te je prešao granicu. Dva dana nakon toga u medijima je objavljena i fotografija 24-godišnjeg Petra Gilića iz Splita, kojeg nitko nije vidio od četvrtka 17. veljače. Petar je, posljednji put kada je viđen, bio odjeven u svijetle jeans hlače, modre tenisice i tamno sivu jaknu s kapuljačom...

Nabrojani nestanci koji su se dogodili od početka 2011. godine samo su kap u moru broja nestalih osoba za kojima se trenutačno traga u Hrvatskoj. Iako bi se po tempu objava obavijesti o nestalim osobama u medijima moglo pomisliti kako je sve više osoba koje nestaju bez traga, u MUP-u kažu da se svake godine prijavljuje približno sličan broj nestalih osoba u svakoj dobnoj skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica da se češće objavljuju podaci o nestalim osobama u medijima pridonosi dojmu da je takvih slučajeva više. Najčešći razlozi nestanaka također ovise o dobnoj skupini. Objave za maloljetnim osobama raspisuju se uglavnom zbog udaljenja maloljetnika iz odgojnih ustanova ili roditeljskog doma zbog avanturizma i neuspjeha u školi, a kod odraslih najčešći razlozi uz bolest su narušeni obiteljski ili partnerski odnosi i financijski problemi", pojašnjavaju u policiji.

Najviše nestalih između 18 i 65 godina života

Ukupno je u Hrvatskoj na snazi 2.413 objava za nestalim osobama, otkrili su iz MUP-a. Najveći broj nestalih, njih 1.722, pripada dobnoj skupini između 18 i 65 godina života, a slijede osobe starije od 65 godina (njih 584). Što se tiče mlađih osoba, 32 osobe koje se trenutačno vode kao nestale imaju manje od 14 godina, dok se 75 nestalih nalazi u dobnoj skupini od 14 do 18 godina starosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, iz policije nisu odgovorili u koliko su slučajeva dojave građana pomogle u rješavanju slučajeva s nestalim osobama. Napominju samo da u traganju za nestalom osobom poduzimaju različite mjere "kao što su obavljanje razgovora, pretrage terena, korištenje službenih pasa, helikoptera i druge metode".

U policiji nisu otkrili ni u kojem se točno trenutku obraćaju medijima za pomoć: kažu, traganje se provodi sukladno prikupljenim obavijestima o konkretnom slučaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, nestanak osobe se prijavljuje čim se za nestanak sazna, i ne postoji nikakvo vremensko ograničenje za prijavu nestanka osobe. U policiji kažu kako neke nestale osobe pronađu vrlo brzo nakon prijave nestanka, neke se jave same, dok neke nažalost ne budu pronađene i dugi niz godina. No, traganje za nestalom osobom obustavlja se tek kada je pronađena osoba ili njezino mrtvo tijelo.

Vezani članci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo