NEVJEROJATNA PRIČA / Kamere ušle u zloglasni zatvor u Staroj Gradiški: U njemu su gulili Gotovac, Šeks i Mesić, a imao je nešto puno gore od samica

'Sama tvrđava izgrađena je u 18. stoljeću, a kao zatvor funkcionirala je više od stoljeća,' rekao je RTL-ov novinar Mišević.

11.11.2023.
23:51
VOYO logo

Iako je danas tek ruševina, zloglasni zatvor u Staroj Gradiški je nevjerojatna priča o povijesti i mnogim tragičnim ljudskim sudbinama. O povijesti tog ogromnog kompleksa i tko je sve u njemu bio, RTL-ov novinar Boris Mišević razgovarao je s načelnikom općine Stara Gradiška Velimirom Paušićem.

"Sama tvrđava izgrađena je u 18. stoljeću, a kao zatvor funkcionirala je više od stoljeća," rekao je Mišević. "Za vrijeme ustaškog režima kao dio Jasenovačkog logora. U komunizmu u njemu su se zatvarali politički zatvorenici. Nakon srpske okupacije ovoga dijela Hrvatske devesetih, ovdje su smješteni ratni zarobljenici, a područje je oslobođeno u akciji Bljesak u svibnju '95."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OGLASIO SE DORH /

Dvojici maloljetnika određen istražni zatvor: Postoji osnovana sumnja da su obučavali za terorizam

Image
OGLASIO SE DORH /

Dvojici maloljetnika određen istražni zatvor: Postoji osnovana sumnja da su obučavali za terorizam

Sve je u Staroj Gradiški, pa tako i današnja zgrada Općine, bilo podređeno zatvoru, objasnio je Paušić. "Zgrada Općine je bila uprava zatvora", rekao je.

U Staroj Gradiški su bili zatvoreni i mnogi hrvatski političari. "Đuro Perica mislim da je bio najduže, onda imate Vladu Gotovca, imate Matu Veselicu, Vladu Šeksa, Stjepana Mesića," priča načelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 'mračarama' se nije vidjelo ništa: 'To bi psihički ubijalo zatvorenika'

Kada bi zatvorenik došao, morao je odležati u samici 5, 6 dana karantene. Samice su napravljane i izgrađene tek 1930. godine, ali od njih je postojalo i nešto puno gore, a to su bile "mračare", opisao je Mišević.

"Sjećam se da je Dražen Budiša pričao da kada bi stavili zatvorenika unutra, doslovno ne bi se vidjelo ništa. To bi doslovno psihički ubijalo zatvorenika," ispričao je Mišević te dodao da su radi dojma surovosti, čak stavljani i okovi oko nogu zatvorenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U bivše "mračare" u podrumu se trenutno ne može ući jer su visoke podzemne vode. Općina ima neke ideje o renovaciji zatvora, ali to iziskuje velika financija sredstva, rekao je načelnik Paušić.

"Sama obnova ovog zatvora bi koštala, da ga dovedete u red, da možete ispričati neku priču, sigurno bi koštala 20 milijuna eura," kaže Paušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je specifično za ovaj zatvor je to da je to bio zatvor bez grijanja tako da možete zamisliti kako je ovdje bilo preko zime u samici, a pogotovo u onoj dolje mračari u podrumu. Okovan čovjek bez svijetla i bez grijanja," zaključuje RTL-ov reporter.

POGLEDAJTE VIDEO: U Hrvatskoj je svako treće kućanstvo samačko! 'Ljubav se ne smije forsirati, dođe sama od sebe'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo