OGLASIO SE DORH / Dvojici maloljetnika određen istražni zatvor: Postoji osnovana sumnja da su obučavali za terorizam

Image
Foto: Slavko Midzor/Pixsell

Dvojica maloljetnih počinitelja, osnovano se sumnja, pripadaju desničarskoj organizaciji koja koristi internetsku platformu za aktivnosti povezane s terorizmom.

11.11.2023.
18:59
Slavko Midzor/Pixsell
VOYO logo

U velikoj akciji Europola jučer su u Hrvatskoj uhićena dvojica maloljetnika zbog desničarskog terorizma. MUP je objavio kako su uz njih diljem Europe uhićene još tri osobe.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu danas se oglasilo o slučaju i priopćilo da je sudac istrage za mladež Županijskog suda u Velikoj Gorici prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i obojici maloljetnika odredio istražni zatvor po predloženoj zakonskoj osnovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnja se da dvojica maloljetnih počinitelja pripadaju desničarskoj organizaciji koja koristi internetsku platformu za aktivnosti povezane s terorizmom, uključujući širenje ekstremističke propagande, aktivno regrutiranje novih članova i dijeljenje priručnika za 3D tiskano oružje.

Image
DETALJI EUROPOLOVE AKCIJE /

Dvojica maloljetnika u Hrvatskoj uhićena zbog desničarskog terorizma: 'Jedan je otprije poznat policiji zbog agresivnog ponašanja'

Image
DETALJI EUROPOLOVE AKCIJE /

Dvojica maloljetnika u Hrvatskoj uhićena zbog desničarskog terorizma: 'Jedan je otprije poznat policiji zbog agresivnog ponašanja'

Priopćenje Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu predložilo je sucu istrage za mladež Županijskog suda u Velikoj Gorici ispitivanje dvojice maloljetnih hrvatskih državljana (2007. i 2007.) te je, nakon ispitivanja, sucu istrage za mladež podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice maloljetnika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).

Sudac istrage za mladež Županijskog suda u Velikoj Gorici prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i obojici maloljetnika odredio istražni zatvor po predloženoj zakonskoj osnovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu će u daljnjem tijeku postupka donijeti rješenje o provođenju pripremnog postupka prema dvojici maloljetnih počinitelja zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela obuke za terorizam iz članka 101. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznena djela pripremanje kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnih prvom iz članka 103. u svezi članka 97. stavak 1. točka 1., 2. i 7. KZ-a, te sve u vezi članka 51. KZ-a," piše u priopćenju.

Dalje se nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu sudjelovalo je u međunarodnoj koordiniranoj operativnoj akciji protiv desničarskog terorizma koju su pokrenuli Eurojust i Europol u srpnju 2023. godine, a uz Republiku Hrvatsku u akciji je sudjelovalo i pet drugih europskih država.

Na području Republike Hrvatske uhićena su dvojica maloljetnih počinitelja (hrvatski državljani, 2007. i 2007.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela obuke za terorizam iz članka 101. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i kaznena djela pripremanje kaznenih djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnih pravom iz članka 103. u svezi članka 97. stavak 1. točka 1., 2. i 7. KZ-a, te sve u vezi članka 51. KZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica maloljetnih počinitelja, osnovano se sumnja, pripadaju desničarskoj organizaciji koja koristi internetsku platformu za aktivnosti povezane s terorizmom, uključujući širenje ekstremističke propagande, aktivno regrutiranje novih članova i dijeljenje priručnika za 3D tiskano oružje."

POGLEDAJ VIDEO: Uhićeni maloljetnici u Europolovoj akciji imaju 16 godina: Na internetu su veličali neonacizam i masovne ubojice

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo