Daju 25 tisuća kuna za dijete, besplatni vrtić, prijevoz...

Gotovo pa je nemoguće nabrojati sve što mala podravska općina Kalinovac sufinancira, ne bi li svojim mještanima, ali i onima koji doseljavaju - osigurala bolji život.

7.12.2013.
9:17
VOYO logo

Ovo je doista netipična hrvatsku priča. U Kalinovcu svakoj rođenoj bebi daju 25 tisuća kuna. Roditelji ne moraju plaćati vrtić, učenici imaju besplatne knjige, a studenti stipendije. Riječ je o jednoj od bogatijih hrvatskih općina, piše Dnevnik.hr.

Ulice male Koprivničko-križevačke općine gotovo su puste, jer ovdje gotovo da i nema nezaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako rođene bebe kroz četiri godine općina daruje s 25 tisuća kuna, onog pravog baby booma za sada nema. Na godinu se rodi 15-ak djece. No, njihovi su roditelji bezbrižni. Uz besplatan vrtić, udžbenike, besplatna je i školska prehrana. I to sve u jednoj od najmodernijih škola, koja nosi ime Ivana Lackovića Croate, likovnog umjetnika iz ovog kraja.

Upišu li jednog dana fakultet, osigurani su i kao studenti. Imaju pravo na stipendiju od oko 400-injak kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plinska renta puni proračun

Čarobnu formulu ne otkriva HDZ-ov načelnik Branko Sobota. Ovo mu je drugi mandat. Kaže da ga najviše veseli svaki novi stanovnik.

Oko 1.600 mještana ne plaća prirez. Bave se poljoprivredom, industrijom. Ovdje imaju sve - vodovod, kanalizaciju, plinsku mrežu. Naime, Kalinovac leži na bogatim nalazištima zemnog plina, a samo od plinske rente godišnje dobiju između 5 i 6 milijuna kuna. To je polovica proračuna same općine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Malo se poigramo s tim novcem kako bi ga oplemenili. Kažu da smo škrti, no mi nismo škrti, pokušavamo taj novac koji imamo pametno upotrijebiti", kaže načelnik Sobota.

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/i-to-je-moguce-u-hrvatskoj-25-tisuca-kuna-za-dijete-besplatni-vrtic-skola-prijevoz---314245.html

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo