KALINIĆ OTKRIO OD ČEGA ZAGREB TREBA STREPITI: / 'Najveća je prijetnja potres, zatim poplava pa industrijske nesreće'

Image
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Procjenu rizika od velikih nesreća izradio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama, a donijela ju je zagrebačka Gradska skupština

29.3.2019.
14:37
Marko Prpić/PIXSELL
VOYO logo

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić u petak je predstavio dokument "Procjena rizika od velikih nesreća na području Grada Zagreba" prema kojem najveću prijetnju predstavlja razorni potres, dok je manja opasnost od poplave i industrijske nesreće.

Katastrofalne bi bile posljedice razornog potresa 9. stupnja Merkalijeve ljestvice u kojem bi bila srušena ili oštećena većina zgrada te industrijska i komunalna infrastruktura. U tom je scenariju, po Kalinićevim riječima, predviđen i značajan broj povrijeđenih i poginulih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše zaziremo od takvog potresa. Najveći problem je to što od razornog potresa u Zagrebu 1880. do 1964. nije bilo nikakvih propisa o protupotresnoj gradnji. Preventivne mjere koje se mogu poduzeti su svakako protupotresna gradnja, mjere protupotresnog ojačavanja postojećih građevina i edukacija i osposobljavanje operativnih snaga za djelovanje u slučaju potresa", kazao je Kalinić.

Orijentacijski scenarij najgore moguće situacije

Dodao je da je scenarij takvog razornog potresa orijentacijski i opisuje najgoru moguću situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, naglasio je kako je mala vjerojatnost da sve okolnosti u scenariju razornog potresa budu najnepovoljnije, kao i da je to opis svih mogućih, ali malo izglednih događaja.

U predstavljenoj procjeni rizika vrlo male vjerovatnosti, ali najvećih posljedica, obrađeni su i ostali scenariji velikih nesreća - poplave, industrijske nesreće, a prvi put su obrađeni scenariji ekstremnih temperatura, epidemije i pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenarij poplave izazvane pucanjem Savskog nasipa za što, kako je kazao Kalinić, postoji mala vjerovatnost predviđa "ugrozu građevina kritične infrastrukture", poplavljivanje zgrada, poremećaj opskrbe pitkom vodom i izlijevanje otpadnih voda, a preventivne mjere su održavanje regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina, vodotoka i vodnog dobra.

Prvi put obrađen scenarij opasnosti od ekstremnih temperatura

Scenarijom industrijske nesreće obrađena je eksplozija ukapljenog naftnog plina u pregrijanom spremniku od 1000 kubičnih metara te potencijalna katastrofalna šteta, a kao preventivne mjere navedene su građevinske mjere zaštite, sustavi zaštite od požara i ostale mjere "koje su dužni provoditi operateri".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvi put obrađenom scenariju ekstremnih temperatura predložene su "zdravstvene mjere prevencije uz pravodobno pružanje informacija za stanovništvo".

U scenariju epidemija i pandemija obrađena je pandemijska gripa povezana s "osobama koje su u kontakt s uzročnikom" došle van hrvatskih granica. Prema scenariju, epidemija bi trajala najmanje devet tjedana, a preventivne mjere bi bile "zdravstvene mjere prevencije uz medijsku podršku u pružanju pravodobnih informacija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenu rizika od velikih nesreća izradio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama, a donijela ju je zagrebačka Gradska skupština.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo