Kako uštedjeti na računima za struju: praktične ideje kako smanjiti potrošnju odabirom i načinom korištenja kućanskih uređaja

Image

Načinom potrošnje električne energije itekako možete utjecati na iznos računa više nego što ste možda očekivali. Usvojite ove navike i smanjite račune za struju

26.11.2018.
12:24
VOYO logo

Prosječna hrvatska obitelj mjesečno potroši 292 kWh električne energije za što izdvoji oko 289 kuna. Odabirom odgovarajućih kućanskih uređaja, njihovim racionalnim korištenjem te vodeći računa o tarifi račune možete smanjiti i za 20 posto. Prilikom nabavke novog uređaja, vodite računa da veličinu uređaja uskladite prema broju korisnika i učestalosti korištenja, a posebnu pozornost posvetite odabiru razreda energetske učinkovitosti uređaja - proizvodi su označeni energetskim razredom učinkovitosti - slovima A, B, C, D, E, F, G.

Preporučuje se kupnja uređaja koji spadaju u energetski razred A koji troše i do 35 posto manje električne energije za razliku od uređaja energetskog razreda D. Vrijeme korištenja uređaja može značajno utjecati na troškove stoga se preporučuje da, uređaje koje možete, koristite za vrijeme trajanja niže tarife, odnosno noću. Pri određivanju rasporeda uređaja u prostoriji, vodite računa o tome da položaj uređaja također utječe na njegovu potrošnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Pravilno koristite hladnjak

Hladnjak troši više električne energije od svih ostalih kućanskih aparata, zato je vrlo važno pravilno ga koristiti. Hladnjak postavite dalje od izvora topline i izvan dohvata sunčevih zraka te osigurajte strujanje zraka oko stražnjeg dijela hladnjaka. Vodite računa o primjerenim temperaturama hlađenja i zamrzavanja – podešavanje uređaja na nepotrebno niske temperature hlađenja i zamrzavanja znatno utječe na njegovu potrošnju.

U hladnjak ne stavljajte tople namirnice te nastojte održavati umjerenu količinu namirnica. Važno je i redovito otklanjanje naslaga leda ako uređaj nema mogućnost samoodleđivanja; povremeno očistite nečistoću s rešetke na stražnjoj strani uređaja jer ona povećava potrošnju; obratite pozornost na brtve i gumice na hladnjacima te ih zamijenite ako su oštećene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Halogenke zamijenite LED žaruljama

Kvalitetnija i učinkovitija rasvjeta postiže se postavljanjem većeg broja manjih izvora svjetlosti u prostoriji. Kod prostora gdje je potrebno dugotrajno osvjetljenje, upotrebljavajte štedna rasvjetna tijela; zamijenite halogenke LED žaruljama. Osim što troše čak do 85% manje električne energije od klasične žarulje sa žarnom niti, LED žarulje su dizajnirane da traju značajno dulje, čak i do 40 puta.

Image
Image

Woman replacing light bulb at home. Power save LED lamp changing

Pažljivo birajte električni štednjak, perilicu i sušilicu

Kod kuhanja na električnom štednjaku redovito koristite brzogrijaću ploču s regulatorom topline. Grijaću ploču isključite prije uklanjanja posude te ne zagrijavajte praznu grijaću ploču. Najučinkovitije su stakleno-keramičke grijaće ploče, nakon njih automatske brzogrijaće ploče, a tek potom obične električne grijaće ploče. Kod kupnje perilice za rublje, prednost dajte uređajima koji su označeni višim stupnjem energetske učinkovitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perilicu uvijek punite do dopuštene količine rublja (prema preporukama proizvođača); kad god je to moguće, koristite ciklus ekonomičnog pranja. Upotrebljavajte ona sredstva za pranje koja su učinkovita na nižim temperaturama. Redovito čistite filtar perilice. Za sušilicu rublja vrijede jednaka pravila kao i za perilicu rublja, ali ne zaboravite da vrijeme rada sušilice ovisi o ostatku vlage u rublju nakon centrifugiranja u perilici. Uvijek nastojte sušiti maksimalnu težinu rublja, jer ćete tako uštedjeti vrijeme i energiju. Prije svakog sušenja rublja provjerite je li filtar čist. Neočišćeni filtar drastično smanjuje učinkovitost sušilice.

Nakon svakog sušenja očistite filtar, a jednom godišnje i ispušni kanal. Kako biste racionalno koristili električnu energiju pri upotrebi perilice posuđa koristite program pranja prema vrsti posuđa prema uputama proizvođača. Ako ne morate, nemojte koristiti funkciju sušenja posuđa. Umjesto toga, ili otvorite vrata i pričekajte da se besplatno osuši na zraku ili ga obrišite i spremite. Tako će perilica posuđa potrošiti do 50 posto manje struje. Posuđe složite na police perilice tako da je prostor dobro popunjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Izbjegavajte električno zagrijavanje stana

Ne zagrijavajte vodu u bojleru na temperaturu veću od 60 °C. Povremeno očistite grijače bojlera od naslaga kamenca. Svakako izbjegavajte električno zagrijavanje stana jer je to najveći trošak. Dobro zabrtvite vrata, prozore i druga mjesta kroz koja odlazi toplina te izolirajte zidove i potkrovlja. Podesite klimatizacijski uređaj na 25-26°C. Za svaki stupanj niže temperature prostora utroši se od tri do pet posto više energije. Uvijek gasite računalo kad ga ne koristite. Screen saver ne štedi energiju, već samo ekran. Nakon punjenja mobitela i laptopa odvojite ih od njihovih punjača. Trudite se uvijek trošiti više u nižoj tarifi - izbjegavajte vršno opterećenje u razdoblju više tarife kada se naplaćuje snaga.

Isključite iz struje sve aparate koje ne koristite

Elektronika troši jako mnogo struje, čak i kada je isključena. Stoga, prestanite bespotrebno nabijati račun za struju – isključite sve produžne kabele. Sedamdeset posto električne energije uređaja troši se čak i kada su isključeni, no nisu isključeni iz struje. To su doslovce 'energetski vampiri' koji gutaju struju. Stoga, sve produžne kabele isključite na tipku te spriječite nepotrebnu potrošnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbjegavajte rad aparata u 'stand by' načinu rada jer na taj način možete uštedjeti i do pet posto ukupne električne energije u kućanstvu. Također pripazite i da punjače ne ostavljate nepotrebno uključene u struju. Kad odlazite na vikend, potpuno isključite iz struje pisače, aparate za kavu i dodatne telefonske punjače.

Image
Image

Sadržaj donosimo u suradnji s HEP-om

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo