savjeti zlata vrijedni /

Kako ublažiti opekotine od sunčanja? Donosimo vam nekoliko savjeta!

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Pijte dosta tekućine da vam koža ne bi dehidrirala, a ne bi bilo loše da svakodnevno uzimate i antioksidanse

8.7.2016.
18:10
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Učestalo izlaganje ultraljubičastim A zracima izaziva pretjerano starenje kože, dok izlaganje UV zrakama izaziva opekotine.

Zob

Napravite kupku od zobi. Polisaharidi kojima obiluje ova žitarica imaju visok kapacitet vezivanja vode, hipoalergen je, omekšava kožu i ublažava njenu iritaciju, čak i kod ekcema, osipa, ogrebotina i uboda insekata. Uzmite gazu i napunite je zoblju, zavežite je i stavite u kadu punu hladne vode, ostavite 15 minuta uz povremeno stiskanje gaze. Kupajte se ne više od deset minuta kako ne biste dodatno isušili kožu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Metvica

Metvica prirodno hladi i umiruje kožu, dok taninska kiselina i teobromin iz zelenog čaja umanjuju bolove i pomažu kod regeneracije oštećene kože. Skuhajte čaj od svježe metvice i zelenog čaja i kad se on ohladi, vatom natopljenom tim čajem nježno tapkajte po koži. Možete napraviti i veću količinu, pa stavljati obloge. 

Jogurt

Još od vremena naših baka, jogurt se koristio za smirivanje upala i opekotina od sunca. On je prirodni rashlađivač i neutralizator. Uz ljuta jela i jake začine, servira se i jogurt. On vlaži, smiruje i vraća prirodnu pH vrijednost koži. Nanesite tanki sloj na opečenu kožu, ostavite da djeluje 10-15 minuta i isperite hladnom vodom. Postupak ponavljajte nekoliko puta dnevno.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Med

Smiruje iritaciju kože i liječi, obnavlja oštećene ćelije kože. Nanesite ga u tankom sloju i nakon 15-20 minuta isperite hladnom vodom. 

Hladna voda

Voda rehidrira, smiruje i obnavlja. Pijte što više hladne vode kako bi rehidrirali tijeloiznutra i kožu spolja.  

Krumpir

Operite sirovi krumpir, isijecite ga na kriške i slažite preko bolnog područja. Škrob, kojim krumpir obiluje, izvući će toplinu iz kože i smiriti bolove, jer je prirodni anelgetik. 

Jagode

Jagode su bogate vitaminom C, koji je neophodan za proizvodnju kolagena, a upravo on daje koži elastičnost. Jagode, također, sadrže elagičnu kiselinu, koja sprječava oštećene kolagena i upalu u ćelijama kože. Jagode sadrže i tanin, koji je odličan za smirivanje upala. Jednostavno izgnječite jagode i lagano ih utrljajte po upaljenoj koži. Ostavite ih nekoliko minuta i isperite hladnom vodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije izlaska na sunce

Vrlo je važno da prije izlaska na sunce nanesete kremu sa visokim zaštitnim faktorom, a taj postupak treba ponavljati na svaka dva sata. Pijte dosta tekućine da vam koža ne bi dehidrirala, a ne bi bilo loše da svakodnevno uzimate i antioksidanse. Poslije izlaganja suncu obavezno namažite kožu hidratizirajućom kremom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo