TAJNA USPJEŠNOG DJELOVANJA / Kako trgujemo s Putinom? Tržište od 150 milijuna stanovnika dobar je mamac Hrvatskoj

U samo tri godine gospodarska razmjena između Hrvatske i Rusije pala je s dvije milijarde na 500 milijuna dolara

26.2.2019.
17:55
VOYO logo

Solinska tvrtka AD Plastik bila je prvi strani dobavljač u ruskoj autoindustriji. Danas tamo imaju dvije svoje tvornice i otkrili su tajnu uspješnog djelovanja u zemlji pod EU sankcijama. 

"Mislim da je najkvalitetniji način lokalizirati proizvodnju u Rusiji i na taj način izbjeći ove ekstremne utjecaje na poslovanje'', smatra Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik.

Zbog sankcija trpi i Končar. Njihova prodaja u Rusiji nekoć je iznosila 10 milijuna eura. Danas iznosi isto toliko kuna. No, ne predaju se.

"Doduše, tamo se najavljuju novi projekti u energetici i transportu i mi se pripremamo za to i nadamo se da ćemo u budućnosti sudjelovati u tim projektima", kaže Stjepan Dragičević, član Uprave Končara.

Europska unija je 2014. godine zbog rusko - ukrajinskog rata na Krimu uvela sankcije ruskim tvrtkama. Rusi su na to odgovorili zabranom uvoza hrane iz EU. 

Zbog toga je u samo tri godine gospodarska razmjena između Hrvatske i Rusije pala s dvije milijarde na 500 milijuna dolara. Proteklih godina trgovina se oporavlja. U prvih 11 mjeseci 2018. zabilježen je rast od 16 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. 

Hrvatska gospodarska komora ima cilj taj rast nastaviti. "Da se unatoč sankcijama, a vjerujemo da će na kraju krajeva i te sankcije jednom biti ukinute, ponovno vratimo na razinu dvije milijarde eura, pa čak i više", kaže predsjednik HGK Luka Burilović.

Hrvatska iz Rusije najviše uvozi energente. U 2018. uvezli smo više od 2,5 milijarde metara kubnih plina. Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov smatra kako ni najavljeni LNG terminal za ukapljeni plin neće poremetiti plasman najjačeg ruskog izvoznog proizvoda: "Mi podržavamo zdravu konkurenciju. Znam da se LNG terminal ne može mjeriti s ruskim plinom. Jeftiniji je, pouzdaniji i kvalitetniji".  

Ekonomske odnose uzdrmao je i Agrokor. Sberbank je roll-up kreditom doprinijela preživljavanju tvrtke. Iako se u posljednje vrijeme spekulira kako Rusi planiraju prodati svoj vlasnički paket, Azimov tvrdi kako im je cilj daljnja stabilizacija stanja u Agrokoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo