PUNO PITANJA, PREMALO ODGOVORA /

Kako se ubio Praljak: je li spora reakcija na ispijanje otrova najveća greška koja se mogla dogoditi?

Istraga Haaškog suda je potvrdila kako je Praljak pred kamerama popio visoko toksičan kalijev cijanid, ali izvješće se ne dotiče toga je li Praljku kasno pružena pomoć

1.1.2018.
18:42
VOYO logo

Neovisna istraga Haaškog suda nije utvrdila krivce za unošenje otrova kojim je Slobodan Praljak počinio samoubojstvo. "Moja revizija nije utvrdila nikakve propuste ili manjkavosti u pravnom okviru Međunarodnog suda kada je riječ o tretmanu zatvorenika u UN-ovu zatvoru i na Sudu" 

Voditelj istrage, sudac Hassan Jallow navodi kako stražari nisu mogli otkriti da Praljak ima otrov sa sobom. Praljkovu odvjetnicu Niku Pinter takav zaključak ne iznenađuje. "Mislim da su to realni rezultati istrage jer ne mogu si zamislit kako bi netko od stražara, to je jedino što mi pada na pamet, mogao biti odgovoran", tvrdi Pinter.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga je potvrdila kako je Praljak pred kamerama popio visoko toksičan kalijev cijanid. Količina potrebna za  smrtonosnu dozu iznosi 200 do 300 mg što odgovara jednoj tableti. No, ni jednom rječju u izvješću nije spomenuta spora reakcija službi i prekasno pozivanje hitne pomoći. Upravo to toksikolog Franjo Plavšić smatra najvećom pogreškom i tvrdi da se generalu mogao spasiti život.

"On je na usta uzeo to, progutao - ispiranje želuca. Moglo se davati kisik koji ne pomaže puno, ali nešto pomogne", objašnjava Plavšić. Time se moglo kupiti vrijeme dok se ne otkrije koji je otrov u pitanju i dok Praljka ne odvezu u bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iza toga dolazi infuzija natrijeva nitrita i natrijevog tiosulfata. Mi prije 25 godina sve to imali spremno i raspodjeljeno prema ključnim bolnicama, pa ne znam kako onda Haag to nema", kazao je Plavšić.

No, previše se govori o tome kako je Praljak počinio samoubojstvo, a premalo zašto je to napravio, misli osoba koja je najviše komunicirala s njim u vrijeme suđenja. Najavu kobnog događaja pronašla je u njegovoj završnoj riječi na suđenju.

"Ako me svojim argumentima uvjerite šta sam mogao bolje, više i odgovornije učiniti, ja ću mirno sjediti i odslužiti svoju kaznu. Ali ako me svojim argumentima ne uvjerite, onda će to značiti da ste vi tako presudili jer ste vi sila", kazala je Pinter.

Sudac Jallow naveo je preporuke koje se odnose na procedure pretraživanja i tečaje obuke za sigurnosne djelatnike, te da se uvede 30-minutna odgoda televizijskog prijenosa izricanja presuda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo