'Gotovo je tek kad je gotovo, a kad bude gotovo 2013., onda tek počinje'

Nakon monitoringa koji Europska komisija vrši nad Hrvatskom, ispostavilo se da nismo ispunili sve uvjete za ulazak u EU, o čemu su izvijestili njemački mediji.

11.10.2012.
9:50
VOYO logo

Ministrica Vesna Pusić predstavila je Informaciju o ocjenama Sveobuhvatnog izvješća Europske komisije o praćenju spremnosti Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, za što je premijer Zoran Milanović kazao da je "u narodu poznato kao monitoring report".

Zadnje izvješće monitoringa će biti na proljeće, kazala je ministrica vanjskih poslova, dodajući da nema sumnje da je ovo daleko najbolji izvještaj u gotovo 12 godina, a "u tom smo razdoblju dosegli visoku razinu spremnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U usporedbi s prošlim izvješćem, u kojem je bila 51 zadaća koju treba ispuniti do punopravnog članstva iz gotovo svih poglavlja, u ovome ima 10 konkretnih zadaća iz četiri konkretna poglavlja", rekla je Pusić i pojasnila da se radi o zadaćama poput završavanja izgradnje graničnog prijelaza kod Neuma, funkcioniranje povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, zapošljavanje određenog broja graničnih policajaca za Schengen te osnaživanje agencije za direktna plaćanja u poljoprivredi.

Stanje je ozbiljno

Monitoring je, podsjetimo, pokazao da se Hrvatska do dana pristupanja EU 1. srpnja sljedeće godine mora pozabaviti javnom upravom, pravosuđem koje još nije riješilo problem slučajeva koji se rješavaju godinama, nedovoljno zaštićenim granicama te neriješenim problemima u području brodogradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gotovo je tek kad je gotovo, a kad bude gotovo u srpnju 2013. godine, onda tek počinje", kazao je Milanović. Upozorio je da se iz ovog izvješća ne izvlače preoptimistični zaključci, jer treba voditi računa o proračunu tj. zaključenju budžeta za 2012. i objektivnom prijedlogu proračuna za sljedeću godinu.

"Stanje je ozbiljno, ali nije dramatično"; kazao je referirajući se na stanje u svijetu i poručio prosvjednicima iz redova prosvjetara da svatko treba preuzeti svoj dio odgovornosti, jer "galama nas neće odvesti nigdje". Kazao je da živimo na dug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nisu mjere štednje, ovo su prilagodbe u potrošnji, prilagodbe stvarnosti", kazao je Milanović.

Ministar gospodarstva Radimir Čačić predstavio je prijedlog Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti. Milanović je nakon toga komentirao poskupljenje plina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad stojite previše na putu tržišnim principima, to vam se kad tad obije o glavu", kazao je, dodajući da vlada ne može biti odgovorna i utjecati na kretanje cijena energenata na svjetskom ili mediteranskom tržištu.

"Nema opravdanja da se u Vukovaru plaća jedna cijena, viša, a u mom rodnom gradu druga. Netko je politički arbitrirao i čekao do zadnjeg trena da može dići galamu, i to pred lokalne izbore. E to se više neće događati", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijene su takve kakve jesu, na možemo nešto što košta 10 građanima prodavati po 8, pomagat ćemo siromašnima, ali političke manipulacije nećemo dopustiti", zaključio je premijer.

Izvršavanje kazne van zatvora

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je kako su izmjene Zakona o kaznenom postupku motivirane trima odlukama Ustavnog suda, usklađenjima s izmjenama Kaznenog zakona koji stupa na snagu početkom 2013. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio kaznenih djela koja su do sada bila procesuirana na županijskim sudovima, sada će biti u nadležnosti općinskih. Državno odvjetništvo morat će ubuduće dostaviti obrani sve dokaze, a ne samo one koje smatra da mogu povoljno utjecati na položaj optuženika.

Izmjenama zakona o USKOK-u donosi se novina da će USKOK moći zatražiti obnovu kaznenog postupka zbog preinake pravomoćne presude i smanjenja kazne za one osuđenike koji pristanu na suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom o probaciji, sustava izvršenja sankcija izvan zatvora, Miljenić je obećao rasteretiti zatvorski sustav i zaposliti 90 ljudi u iduće tri godine. Naime, institut probacije teoretski je uveden 2009. godine, a stvarno je uveden lani otvaranjem 11 ureda za probaciju u kojima trenutno radi 50 ljudi, objasnio je.

Time će se urediti rad za opće dobro, zaštitni nadzor i drugačije se regulira uvjetni otpust.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučeno je i da Ministarstvo financija preuzima obveze Umirovljeničkog fonda prema Zagrebačkoj banci i Hrvatskoj poštanskoj banci i to u iznosu nešto višem od 797 milijuna kuna kredita podignutog u 2010. godini te gotovo 820 milijuna kuna kredita podignutog lani u listopadu.

Radi se o novcu rate povrata duga umirovljenicima što ih je u ime Umirovljeničkog fonda realizirao HPB-Invest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Haag

Na dnevnom je redu i odluka o financiranju dijela troškova za osobe koje se temeljem odluka Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju nalaze u pritvoru.

"Imaju pravo da se plate troškovi puta i smještaja jednom mjesečno za tri člana obitelji i to samo nepravomoćno osuđenim osobama. Za pravomoćno osuđene postoji mogućnost da se to odobri, iz humanitarnih razloga", kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Milanović se nadovezao kazavši da se ovakva odluka nadovezuje na presumpciju nevinosti. Do sada su svi osuđenici i pritvorenici u Haagu imali ovo pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo