KAKO JE TODORIĆ IZVLAČIO NOVAC IZ AGROKORA - DETALJNA FORENZIČKA OBRADA: / Posudio 3 milijarde u kešu, dug vraćao kroz prijeboje?

Image
Foto: Pixsell

Financijski forenzičari u ovim trenucima obrađuju velike transakcije iz 2015. kad je Todorić, kao vlasnik kompanije, od Agrokora uzimao pozajmice u ukupnom iznosu većem od tri milijarde kuna.

13.10.2017.
10:38
Pixsell
VOYO logo

Te transakcije otkrilo je revidirano financijsko izvješće objavljeno početkom ovoga tjedna.

Image

RAMLJAK PREDSTAVIO KOMPLETNI FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ O AGROKORU: Friziranje brojki i muljaže teške milijarde kuna

Image

RAMLJAK PREDSTAVIO KOMPLETNI FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ O AGROKORU: Friziranje brojki i muljaže teške milijarde kuna

Potraživanja u 2016. godini bila su značajno manja nego 2015. godine - oko 420 milijuna kuna plus 150 milijuna kuna s vlasnički povezanim kompanijama koje Todorić kontrolira - što navodi na zaključak da je značajan dio namiren. No, pitanje je kako se to dogodilo i je li realno, piše Jutarnji list. Te će transakcije biti predmet detaljne forenzičke obrade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog tom detaljnom istraživanju odnosa kompanije i vlasnika je, među ostalim, što je gomila novčanih pozajmica odnosno potraživanja bila zatvarana raznim prijebojima, a ne u novcu. Neke su stavke bile čudnovato knjižene pa je sve to izazvalo sumnju. U tim su troškovima bili i privatni troškovi obitelji Todorić: od hrane i odjeće do luksuznih putovanja i opremanja nekretnina.

Image
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

"Dio potraživanja nije namiren u novcu"

"Dio potraživanja je zatvoren tako da su u 2016. godini troškovi po tzv. IPO ugovoru u potpunosti stavljeni na teret kompanije, dakle ta potraživanja nisu namirena u novcu već su postala trošak kompanije na način koji je detaljno objašnjen u nedavnoj prezentaciji revidiranih konsolidiranih financijskih izvješća za 2016. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, neke ranije uplate koje je Ivica Todorić napravio prema kompaniji u ranijim godinama za pokriće troškova po drugim osnovama sada su u prosincu 2016. bile razvezane i iskorištene za zatvaranje tih obveza (navedenih u izvještaju na 31/12/15) koje je imao otvorene prema kompaniji. Potraživanja su dijelom zatvorena i kroz prijeboj za 10 posto dionica Mercatora u ožujku ove godine po tržišnoj cijeni tih dionica. U novcu je plaćen samo manji dio potraživanja, najveći dio su bili razni prijeboji", kazali su iz ureda izvanredne uprave Ante Ramljaka.

Proizlazi, naime, da je Todorić novcem od prodaje dijela dionica Mercatora, koje je formalno prodala njegova tvrtka registirana u Amsterdamu, zatvarao neke stare dugove prema Agrokoru, u iznosu od oko 300 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Trgovački sud u Zagrebu donio je presudu kojom je poništen sporni aneks ugovora što ga je Ante Todorić imao s Agrokorom dok je još bio potpredsjednik koncerna, a njime je bilo propisano da će tvrtka snositi sve eventualne sudske troškove njega, te njegovog oca Ivice Todorića i bivšeg financijskog potpredsjednika Ivana Crnjca.

ANKETA NET.HR-a: Hoće li istražno povjerenstvo o Agrokoru dobiti odgovore na ključna pitanja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo