ranč ispod velebita / Kako je kvantni biofizičar iz Amerike postao kauboj iz Like? Bili smo na njegovom 'čudu od ranča'

Ranč ima 25 hektara i nalazi se u parku prirode u zaštićenom području. Ovdje može odsjesti 30 gostiju, a sve što je izgrađeno, napravljeno je od prirodnih materijala

19.6.2018.
22:49
VOYO logo

Otkad smo ušli u Europsku Uniju iz Hrvatske je iselilo 250.000 ljudi, što znači da svaki dan ode 180 ljudi. Ali ako više ne možete slušati depresivne statistike i priče o ljudima koji priliku traže u Irskoj i Njemačkoj - možda vam se svidi priča o Amerikancu koji je sve ostavio da bi došao u Hrvatsku i živjeti kao kauboj. Da, usred Like ispod Velebita otvorio je ranč, u kojem gosti spavaju u indijanskim šatorima, i jašu konje. 

Nekad se u Americi bavio kvantnom biofizikom, a danas je šaptač konjima i vlasnik jednog od 10 najekskluzivnijih rančeva u Europi. Bruce Yerkovich Ameriku je zamijenio Velikom Planom kod Gospića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došao sam avionom. Kako sam došao, u biti tri godine u meni se stvarala ideja da bih htio napravit ranč, američki guest ranch, i nisam baš imao lokaciju, bila je opcija da to bude u Americi, ali kroz splet okolnosti je trebala bit Hrvatska i onda je bila jedna potraga za zemljom. Velika Plana se dogodila jer sam tražio mikrolokalitet, da bude nešto zaštićeno sa bogatstvom prirode i biljnog i životinjskog svijeta", pojasnio je Bruce.

U Velikoj Plani završio je jer se izgubio na putu iz Zagreba prema moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam se našao tamo gore u onom visokom dijelu Velike Plane i bio je sumrak i kako nisam imao puta za dalje, izašao sam van i promatrao sam tu dolinu i kad sam to promatrao shvatio sam da je to taj komadić raja koji tražim za svoj ranč", nadodaje.

Prije deset godina vratio se u Hrvatsku, a njegov ranč otvoren je za posjetitelje već pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranč ima 25 hektara i nalazi se u parku prirode u zaštićenom području. Ovdje može odsjesti 30 gostiju, a sve što je izgrađeno, napravljeno je od prirodnih materijala.

"Bio sam vođen tom idejom da ranč, kad ga se vidi, da izgleda kao da je niknuo iz prirode, a ne kao da ga je netko spustio helikopterom na prirodu.Tako da sve je u drvetu, kamenu, pijesku, šoderu. Ne koristimo materijale koje ovdje ne možemo naći. Kad gost dođe tu, on se zaista u ovom prostoru osjeća kao doma, osjeća se da pripada njemu jer ovo okruženej pripada tom prostoru", govori Bruce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gosti na raspolaganju imaju dva luksuzna apartmana, kupelj na drvenu peć, sobe, ali i veliki studio koji je namijenjen za gledaje filmova, sviranje, ili čitanje knjiga. Odmah pokraj nalazi se i restoran gdje pripremaju samo domaću hranu. U svijetu su vrlo brzo postali poželjno mjesto za odmor.

"Lani smo imali goste iz 131 države svijeta, toliko je neobičan podatak da su nas zvali iz turističke zajednice da pitaju je li nešto nije u redu s računalom da prijavljujemo goste iz jako neobičnih zemalja, u biti nismo. Gosti dolaze iz sva četiri kraja svijeta. Iz Tasmanije smo imali goste, otoci od obale Argentine, Falklandsko otočje. Atipični gosti za Hrvatsku", priča nam Bruce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bruce nas je odveo i do netaknutog raja koji se nalazi 15-ak minuta vožnje od ranča - do Čarobne šume i Vilinskih spilja - mjesta za koje rijetki znaju.

"Tradicija kaže da u ovim prostorima obitavaju vile i na taj način se odnosimo prema prostoru, on je poseban, zaštićen i mi se brinemo o njemu. I samo rijetkima dozvoljavamo posjet ovom prostoru. Ono što je zanimljivo konji ne žele ući u ovu šumu ni u špilje. Da negdje par sto metara od špilje gdje počinje puteljak, kojeg zovemo Čarobna šuma, konji dalje od toga ulaza ne dolaze, pokušali smo par puta, ali odbijaju ići naprijed", otkriva Bruce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao da znaju da ovaj nestvarni svijet treba ostati takav kakav je, netaknut i čaroban, dok par kilometara dalje postoji mjesto koje tjera na zaborav svih briga i problema.

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo