rast kožarske industrije /

Kako je Borovo od predstečajne nagodbe došlo do tvornice koja ima potrebu za novim radnim mjestima?

Ne događa se baš učestalo da se tvornice u hrvatskoj izvuku iz predstečajnih nagodbi, no tvornici obuće Borovo upravo će se to dogoditi

12.5.2016.
18:46
VOYO logo

Napravljena kako bi se u njoj igrao ping-pong, uzlet doživjela za vrijeme Univerzijade '87., danas slavi 40 godina.

Legendarna "startasica" ponovo je popularna. Izvozi se na sve kontinente, pa Borovo zapošljava radnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Borovu smo samo u proteklih godinu zaposlili između 100 i 150 novih djelatnika", rekao je Vjekoslav Ferdebar, voditelj sektora veleprodaje Borovo.

U Borovu smo samo u proteklih godinu zaposlili između 100 i 150 novih djelatnika Vjekoslav Ferdebar, voditelj sektora veleprodaje Borova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tvornici se radi kao na traci.

Najveća i najstarija tvornica obuće zapošljavala je 23.000 radnika. Danas ni približno toliko (703). Rast industrije osjete, i to samo zato što se nose u korak s vremenom, pa startasica dolazi u raznim bojama i oblicima.

"Ovdje se šiju s motivom Dubrovnik i bit će hit ove godine", otkrila je Vesna, radnica Borova.

Ali dolazi i ljetna espadrila, pa čak i legendarna omiljena obuća konobarica -"Borosana" stiže u novome ruhu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas isto tako, od onih svojih početaka, i basic modela dolazi u kolekcijama, šarenim bojama, i na njih se isto tako može aplicirati što god krajnji kupac poželi", rekao je Ferdebar.

Radnici - ponosni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja jesam i borimo se svi da to što duže opstane da bi imali radna mjesta i da što više bude posla", naglasila je Dragana Milanović, voditeljica sektora veleprodaje Borovo.

Imaju zašto i biti ponosni, jer među svoje stranice startasicu je uvrstio i svjetski poznati modni magazin Vogue, a to je reklama koja se ne može platiti.

Osim toga, posjetili smo i tvornicu u Međimurju koja je jedna od najvećih stranih investicija. Tu radi 700 i nešto ljudi da proizvode čizme i da se sve izvozi nešto čak u Kinu ili Japan.

Njemački ulagač HAIX d.o.o sve je dozvole dobio u roku od nekoliko dana -puno brže nego u Njemačkoj. Ovdje se dnevno proizvede 4.500 pari obuće. Međimurje je izabrano i zbog činjenice da ima obučene kožarske radnike. Dok oni proizvode, svira glazba jer poslodavci kazu da je to 25 posto motivacije za rad. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kožarska industrija zahvaljujući proizvodnji poput ove bilježi rast broja zaposlenih, a najviše ih ima u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Nijemci su u ovu proizvodnju uložili 20 milijuna eura i planiraju razvoj biznisa. Dnevno se iz ove tvornice obućom nakrca nekoliko kamiona koji čizme s oznakom 'made in Croatia' voze diljem svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo