KAKO IZGLEDA SPLAV U KOJOJ BRODOLOMCI PREŽIVE I MJESEC DANA: / Isplanirani su i najsitniji detalji, od sidra do porcija vode

Image
Foto: RTL

Otvori se i napuše za manje od minute

9.10.2019.
22:10
RTL
VOYO logo

U kontejneru teškom samo 150 kilograma nalazi se splav za spašavanje 20 ljudi. Otvori se i napuše za manje od minute, opisuju kako izgleda splav za spašavanje u servisu za takve splavove u Poličniku kraj Zadra, donosi RTL.

Napuhane dvostruke bočne stranice poput onih u gumenim čamcima visoke su oko 80 centimetara, a gumirani pokrov može se navući preko cijele splavi kako bi se osiguralo da u nju ne ulazi more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
FRANCUZI RAZMIŠLJAJU HOĆE LI U POTRAGU POSLATI AVIONE: /

Brodovi jure prema mjestu gdje su sateliti uočili nešto nalik splavi

Image
FRANCUZI RAZMIŠLJAJU HOĆE LI U POTRAGU POSLATI AVIONE: /

Brodovi jure prema mjestu gdje su sateliti uočili nešto nalik splavi

Splav ima i termoizolacijski pod da ne bi došlo do pothlađivanja, isto tako i svjetlo da se ljudi unutra mogu vidjeti, a ima i dodatnu vrećicu za prikupljanje kišnice tako da se i izvana može prikupiti još pitke vode.

Od prve pomoći do rezervnog sidra

Jednako pažljivo je planirana i oprema, zahvaljujući kojoj brodolomci mogu preživjeti mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo prvu pomoć, pumpu za dodatno napumpavanje splavi ako zatreba, termoodijelo, pripadajuću pirotehniku, lampadinu (svjetiljku), tablete protiv morske bolesti, rezervno sidro, pribor za ribolov", govori za RTLŽeljko Vulić, voditelj servisa.

Danas je ukupno šest brodova koji pretražuju područje na kojem se traga za članovima posade Bourbon Rhodea, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić, iznenada promijenilo rutu te sada svi idu u istom smjeru. Kako je potvrdio glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan, nešto nalik splavi uočeno je iz satelita. S obzirom na to da se radi o satelitskoj snimci, radi se o dva sata odmaka i svi upotrebljivi brodovi upućeni su prema navedenoj lokaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom srijede je na satelitskoj snimci uočeno nešto što bi mogla biti splav s nestalim mornarima i svi spasilački brodovi plove prema toj lokaciji koja se nalazi 60 milja sjeverno od mjesta potonuća broda. Prema informacijama iz Sindikata pomoraca, oko ponoći po našem vremenu brodovi će stići na tu lokaciju. Od Mikšićevih prijatelja RTL doznaje da bi brod Alp Striker prvi trebao stići do tamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo