SITUACIJA NIJE DOBRA / Otkriveno kolike su brojke kada se zbroje rezultati PCR-a i 'brzih' testova: Danas imamo više od 11 tisuća zaraženih!

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Iako Hrvatska broji izrazito velik broj novozaraženih, iz bolnica stižu pozitivne vijesti

13.1.2022.
19:38
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Brzi antigenski testovi (BAT) novom su odlukom izjednačeni s PCR testiranjem u dijagnostici koronavirusa, odnosno osobe pozitivne na BAT-u zarazu više ne moraju potvrđivati PCR testom.

Ministarstvo zdravstva Jutarnjem listu dostavilo je podatke prema kojima je u posljednja tri dana, otkako se BAT koristi na uputnicu i umjesto PCR-a, na koronavirus bilo pozitivno gotovo pet tisuća osoba - u utorak njih 1452, u srijedu 1349 i danas 1960.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbroje li se podaci BAT testova (danas 1960) s onima učinjenim PCR-om (9157), u posljednja 24 sata koronavirus je potvrđen kod čak 11.117 građana, piše Jutarnji. Također, Ministarstvo zdravstva navodi da je samo danas od tog broja koronavirusom po drugi put zaraženo 1486 osoba.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se brzi testovi mogu napravili u 1561 javnozdravstvenoj ustanovi, u 370 ordinacija obiteljske medicine, kod 17 pedijatara i 550 stomatologa. I premijer Andrej Plenković osvrnuo se na epidemiju, rekavši da je u ovom tjednu zabilježeno čak 48.600 novih slučajeva zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je najveći broj u jednom tjednu, dvostruko više nego prije dva tjedna", kazao je Plenković, dodajući da je broj preminulih od posljedica zaraze koronavirusom u Hrvatskoj premašio 13 tisuća.

Image
SVJETLO NA KRAJU TUNELA? /

Ministar Beroš otkrio jednu pozitivnu stvar u navali novozaraženih: 'Ako bi se nastavilo ovim putem bio bih jako optimističan'

Image
SVJETLO NA KRAJU TUNELA? /

Ministar Beroš otkrio jednu pozitivnu stvar u navali novozaraženih: 'Ako bi se nastavilo ovim putem bio bih jako optimističan'

Raste broj zaraženih učenika

U porastu je i broj novozaraženih učenika i učitelja - od ponedjeljka do srijede broj zaraženih učenika porastao je za 63 posto, a u istom je postotku porastao i broj propisanih samoizolacija. U četvrtak je bilo pozitivno 6468 učenika, a u samoizolaciji ih je bilo 269. Govoreći o učiteljima, broj zaraženih porastao je čak 71 posto, a u samoizolaciji ih je 62,4 posto više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja tvrde da povećane brojke nisu rezultat početka školske godine. Od današnjeg ukupnog broja novozaraženih, 11,7 posto je školaraca. Iz Ministarstva navode da je 26. prosinca bilo 2665 zaraženih učenika, a prvog dana drugog polugodišta 4116, što govori da su se djeca zarazila tijekom blagdana.

Prema podacima iz Ministarstva, 300 osnovnih škola nema nijednog pozitivnog učenika, a 152 osnovne škole imaju jednog pozitivnog učenika. Što se tiče srednjih škola, u čak 44 srednje škole nema nijednog pozitivnog učenika, a u njih 55 nalazi se samo jedan pozitivan učenik, u 28 srednjih škola su po dva pozitivna učenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobre vijesti iz bolnica

Iako brojimo izrazito velik broj novozaraženih, iz bolnica stižu pozitivne vijesti. Na bolničkom liječenju u četvrtak se nalazilo 1755 pacijenata, odnosno 67 osoba manje u odnosu na dan ranije.

"Hospitalizirano je 67 pacijenata manje nego u srijedu. Kao posljedicu djelovanja omikrona, još nemamo povećan broj hospitalizacija. Ako ovakvo stanje ostane još tjedan dana, bio bih jako optimističan", kazao je ministar Beroš. Naglasio je i da se nalazimo u "izazovnom trenutku jer u cijelom svijetu raste broj zaraženih i čeka se hoće li početi rasti broj teže bolesnih i hospitaliziranih".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, brojka preminulih u Hrvatskoj i dalje je visoka - dok ih je tako u posljednja 24 sata preminulo 23, broj smrtnih ishoda od covida-19 ili uz tu bolest je premašio 13 tisuća.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo