KAKO DA SE VIŠE NIKADA NE PONOVI PAKAO U DALMACIJI? Vatrogasac objasnio: / Evo kako spriječiti da vatra zahvati vašu kuću

Image
Foto: Pixsell

Prošlog ponedjeljka počeo je pakao za Split i okolicu. Više požara spojilo se i odjednom je Split ostao okovan plamenim jezicima.

23.7.2017.
8:07
Pixsell
VOYO logo

S obzirom na katastrofu koja se dogodila, potrebno je zapitati se zašto je požar poprimio takve razmjere te što je potrebno učiniti ne bi li se umanjio rizik od strašnih posljedica budućih požara.

Selo Dubrave podno Mosora obranili su sami mještani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Molili smo ministre i Oparu, ali nismo dočekali pomoć'

'Molili smo ministre pomoć, bili su i Krstičević i Božinović. Zvail smo i Oparu, rekli su nam da će nam poslati pomoć. Nisu, i sami smo obranili Dubrave, bilo nas je 50, 60', ispričao je Jurica Bašić za RTL.

Uspjeli su obraniti mjesto, a pritom, na svu sreću, nitko nije nastradao. No, takva metoda nosi velik rizik i preporučuje se samo vatrogascima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, postoji niz stvari koje mogu poslužiti kao prevencija. O njima je govorio predsjednik DVD-a Žrnovnica Milan Barbarić.

'Okućnice bi trebale biti što čišće po pitanju drvne građe, odbačenih materijala. Što se tiče čišćenja okućnice, dobro bi bilo napraviti put od nekih barem 10, 15 metara jer bi se tako spriječio dolazak vatre do kuća', kazao je Barbarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mora postojati prohodni koridor

Osim navedenog, potrebno je najmanje 40 metara očišćenog i prohodno koridora do mjesta.

U podneblju Južne Dalmacije najviše gori suha makija, ali i alepski bor, pionirska vrsta koja se sadila za pripremu vegetacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Borovi općenito su poznati po tome da imaju dosta smole, ali ima i dosta ostalih isparivih organskih komponenata koje sudjeluju u procesu zapaljenja i pospješivanja gorenja samog zelenila i raslinja', rekao je stručnjak za arborikulturu i urbano šumarstvo Fran Poštenjak.

Treba počistiti zapuštene parcele i polja

Zato su prvo što se treba riješiti zapuštene parcele i polja okružena makijom i borovima. Primjerice, oko vikendice iznad Žrnovnice izgorjelo je sve, a ona je ostala netaknuta zato jer je vlasnik sam sve pokosio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bor je jedini koji će doživjeti brz oporavak i zato je on dobar početak za opožareno tlo.

'Onda za nekakvih 20, 30 godina bi se trebalo krenuti s planskom sadnjom hrasta crnike već odraslog i na taj način cemo potpomoći prirodan proces', objasnio je Poštenjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragan Lozančić, šef Državne uprave za zaštitu i spašavanje, najavio je da sljedeće godine kreće sveobuhvatna prevencija.

'Svi koji su bili uključeni u gašenje požara će moći dati svoje mišljenje, iskustva, zaključke. I na kraju godine ćemo točno vidjeti što se može predložiti Vladi', kazao je Lozančić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo