'Naviknite se', kaže ministar / Istražujemo: što čekanje od pet sati u kolonama znači za sigurnost u prometu?

'Vozač nakon nekoliko sati čekanja osjeća veliko olakšanje, ali u njemu su nagomilane frustracije i bijes, juri vozilom, ne poštuje propise', ističe stručnjak

21.4.2017.
19:01
VOYO logo

I danas usporeno u koloni uz čekanje oko dva sata na graničnim prijelazima. Iako nam ministar policije Vlaho Orepić savjetuje da se naviknemo na gužve - mi njega pitamo: kako da se priviknemo na to da će nam ceste, na kojima se i nižu crne brojke, ljeti - biti još opasnije? Otkrivamo zašto.

Čak ni profesionalni vozači ne bi smjeli voziti duže od devet sati u komadu tako da iako u ovom trenutku gotovo sve očekuju gužve na granicama, jednostavno ne postoji dovoljno dobra formula kako se na to pripremiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer nisu to samo dva sata čekanja. Primjerice, oni koji dolaze iz Švicarske negdje u okolicu Zadra, u trenutku kad će zapeti na Bregani, voze već osam sati, a čeka ih još barem četiri sata.

"Još moraju i stići na trajekt. Plan im se poremeti. To su velike frustracije, veliki bijes u čovjeku, a čovjek je umoran, bijesan i frustiran",  ističe Goran Husinec, sudski vještak za promet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okružen automobilima jednostavno svatko postaje nervozan. "Stali smo u kolonu u 1.00 sat, sad je 1.30, a mi smo prošli 150 metara", otkriva naša reporterka dok čeka u koloni.

Prvi su znaci otvaranje prozora, vrata i šetanje. "Nemaš ništa, nemaš vode, ne možeš se maknuti", situacija je s kojom se suočavaju vozači na graničnom prijelazu Bregana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda krenu i znakovi stresa. "Nikad nisam imala razumijevanja za one koji trube, ali u ovakvoj situaciji to postaje potpuno razumljivo", ističe naša reporterka Petra Mlačić.

Puno je lakše onima koji u automobilu imaju još jednog vozača jer, držeći se pravila, svaka dva sata trebali bi uzeti pauzu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inovacija je što su postavili WC-e koji nisu postojali prije, puno se ljudi tužilo na to. Ali osim toga, baš ništa nije drugačije...

"Nervozni smo, i to previše. Užas", priča nam putnik Suad Ahmeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neugodnost na putu nije najveći problem. 

"Vozač nakon nekoliko sati čekanja osjeća veliko olakšanje, ali u njemu su nagomilane frustracije i bijes, juri vozilom, ne poštuje propise, podsvjesno pokušava nadoknaditi ono vrijeme koje je izgubio", otkriva nam sudski vještak za promet Goran Husinec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To lako rezultira nesrećama; a policija u prosjeku može zaustaviti tek svakog 100. vozača.

"Nakon četiri sata čekanja pukne sve u čovjeku i radije bi se vratio nazad", rekao nam je jedan putnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je odustajanje od ulaska u Hrvatsku, ono čega se mnogi boje - uoči turističke sezone.

Uspjeli smo prijeći granicu. A onda, nakon dva sata čekanja, tek treba krenuti na put...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo