JUGO I MACAN U RTL DIREKTU / Kako će završiti sukob Plenković-Brkić? 'Bilo je pitanje kad će dueli iz zatvorenih soba prijeći u medije'

Nesigurnost u HDZ-u mogla bi zakomplicirati i kampanju Kolinde Grabar-Kitarović za drugi mandat

28.5.2019.
23:00
VOYO logo

Rezultate europskih izbora, ali i što oni znače i za rasplet u HDZ-u i za predstojeće predsjedničke izbore u RTL-u Direktu su komentirali komunikacijski stručnjaci Krešo Macan, bivši savjetnik premijera Andreja Plenkovića, i Damir Jugo, dekan Bernaysa te nekadašnji savjetnik prvog potpredsjednika u Vladi Tihomira Oreškovića Tomislava Karamarka.

Premijer Andrej Plenković je za Milijana Brkića rekao da ga nije vidio nigdje u kampanju, nigdje na terenu. Jesu li europski izbori uvod u njihov novi obračun?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je pitanje vremena kad će verbalni dueli iz zatvorenih soba za sastanke i sjednica preći u medije. To se sad počelo događati, što mi je logično jer su rezultati HDZ-a takvi kakvi jesu. Nisu gubitnici, ali je tu razočaranje s obzirom na najave. Pitanje je terena. Znamo da je simbol za teren do sada bio upravo Brkić", smatra Jugo.

Macan ističe da neće doći do ničijeg kraja jer "svi trebaju jedan drugoga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rezultat je dobar, ali ispod očekivanja. To je njima interna poruka da se moraju dogovoriti. Ako će ići u smjeru koji želi Plenković, desni centar i proeruopske vrijednosti o ostalo prepustiti desnici, onda ćemo imati dva bloka i više ne možemo očekivati 40 posto HDZ-a. On od početka mora planirati tko je partner kojeg želi vidjeti. To su scenariji koji su se već dogodili u Europi, a i kod nas se ljevica već razmrvila", rekao je Macan.

Andrej Plenković je i dalje samouvjeren te odbija bilo kakvu odgovornost za rezultat na izborima. Krivce nalazi u drugima. Takvo ponašanje Jugo smatra logičnim iz Plenkovićeve perspektive, ali upozorava da je "svi su krivi" loša poruka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će završiti sukob Plenkovića i Brkića i je li zamjenik predsjednika HDZ-a doista kingmaker kakvim ga se predstavlja.

"On je na neki način postao simbol za operativu i držanja terena, no činjenica je da je medijsko bombardiranje sigurno na njemu i njegovom rejtingu i imidžu ostavilo traga. S druge strane, opet vidim da ako nije uključen na terenu, postoji problem. Iako tu nema jednoznačnog odgovara, ima čitav niz parametara koji utječu na motivaciju članstva da izađu", rekao je Jugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je danas boravio u Bruxellesu gdje je imenovan pregovaračem za pregovore oko budućeg izgleda Europske komisije. I opet su se pojavile spekulacije da hrvatski premijer želi na neku visoku europsku funkciju. Njegov bivši savjetnik, Macan, kaže - ne sada.

"On je rekao da je do parlamentarnih izbora šef Vlade. To je više puta ponovio. Ima očito ljudi koji ga se žele riješiti", kazao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

A nesigurnost u HDZ-u mogla bi zakomplicirati i kampanju Kolinde Grabar-Kitarović za drugi mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednica se definitivno približila aktualnom vodstvu i ako će teren prkositi vodstvu ona je po logici stvari u problemu. No ona nije jednaka Plenkoviću u percepciji HDZ-ovaca i simpatizera. Morat će u kamapnji naći pravi kut pod kojim će biti dovoljno odmaknuta od Vlade, a opet ne previše. To je bio problem svih predsjednika, i Josipivoća. Jedan razlog zašto je pošao kako je prošao je zato što nije mogao naći pravi odmak od Vlade Zorana Milanovića", smatra Jugo.

HDZ je upao u krizu, a SDP je očito uhvatio zamah. Ipak, osvojili su tek 18 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izbori su još jedanput pokazali da birači nisu ovce, da gledaju za koga i za što glasaju. Netko će reći da je Bandić ostvario katastrofalan rezultat u Zagrebu, ja mislim da su za tjedan dana izbori za gradoačelnik, da bi opet pobijedio. Građani gledaju koga i za što biraju. Pratio sam obraćanja iz stožera gdje je većina stranaka rekla da je ovo super kapital za ovo što slijedi. Ne, ne može se to preslikavati na predsjedničke niti na parlamentarne izbore za godinu dana", rekao je Jugo.

Zvijezda europskih izbora je i Mislav Kolakušić, koji zasad ne izražava nikakav svjetonazor, već se striktno drži teme korupcije i pravosuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao tipični populist, on to izbjegava", kaže Macan.

No, neće moći dugo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može do same kampanje, ali na sučeljavanju će morati odgovoriti na neke stvari", dodao je Jugo.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo