NEMA ZASTARE /

Kako će Sanader vratiti 17,5 milijuna? Županijsko državno odvjetništvo dalo nam je odgovor

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Tražbine s osnova oduzimanja imovinske koristi ne zastarijevaju'

4.7.2019.
12:44
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Bivši premijer Ivo Sanader služi zatvorsku kaznu od šest godina zbog slučaja "Planinska", a mora vratiti 17,5 milijuna kuna, što je problematično s obzirom da nema imovine. Zato se postavlja pitanje kako to naplatiti.

Čak 10 milijuna kuna te milijun eura imovinska je korist koju je, prema presudi Vrhovnog suda, u slučaju "Planinska" pribavio bivši premijer Ivo Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu 1. srpnja 2019. od strane Županijskog suda u Zagrebu zaprimilo presudu tog suda od 7. travnja 2017. Koja je preinačena presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske  od 4. travnja 2019. A  kojom je od optuženom I.S. oduzeta imovinska korist u iznosu od 10 milijuna kuna i milijun eura te je naloženo plaćanje troškova kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 5000 kuna, a sve radi pokretanja postupka prisilne naplate", navodi Županijskodržavno odvjetništvo u Zagrebu i nastavlja:

"Daljnje postupanje pokretanjem ovršnog postupka te predlaganje sredstava i predmeta ovrhe bit će doneseno sukladno zakonskim mogućnostima, a imajući u vidu i druge predmete koji su u tijeku protiv optuženika kojem je u ovom predmetu pravomoćno naložena isplata na ime oduzete imovinske koristi. O prijedlozima državnog odvjetništva odlučuje nadležni ovršni sud. Tražbine s osnova oduzimanja imovinske koristi koju je osoba ostvarila počinjenjem kaznenog djela i izvršenje oduzimanja imovinske koristi ne zastarijevaju."

Sanaderu je dobar dio imovine blokiran u slučaju "Fimi media", no većina te blokirane imovine ne glasi na njega. U tom slučaju Sanaderu i njegovoj obitelji blokirano je 78 računa, no samo njih sedam glasi na njegovo ime. Na tim računima, prema pisanju medija, ukupno ima oko 35.800 eura te 115.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se pak tiče nekretnina, vila uKozarčevoj, stanovi u Splitu te nekoliko zemljišta procijenjeni su na 8,4 milijuna kuna. No problem je u tome što ne glase na Ivu Sanadera. Vila u Kozarčevoj, u kojoj živi obitelj Sanader, upisana je na njegovu suprugu Mirjanu Sanader te na njezina pokojnog oca Ivu Šarića. Stanovi u Splitu također su upisani na Sanaderovu obitelj, kao i kuća s voćnjakom i oranicom u Krapju te zemljište na Braču.

Na ime Ive Sanadera ipak glasi pozamašna kolekcija slika i umjetnina. Riječ je o 430 slika i drugih umjetnina koje je policija zaplijenila u vili u Kozarčevoj, a čija se vrijednost procjenjuje na gotovo milijun eura. Uz to, Sanaderu su oduzete slike koje je skrivao kod Stjepana Fiolića, zatim slike koje su nađene u jednom od splitskih stanova te slike koje su krasile zidove jedne od njegovih konzultantskih tvrtki. S obzirom na to da su među njima i djela Vlahe Bukovca, ne čudi da je taj dio umjetničke imovine procijenjen na 418 tisuća eura.

Iako je Sanaderu i obitelji blokiran dobar dio imovine, jer se u slučaju "Fimi media" išlo na tzv. prošireno oduzimanjeimovinske koristi, u slučaju "Planinska" može se oduzeti samo imovina koja glasi na ime Ive Sanadera.

Što se pak tiče mirovine, Sanader je još prije nekoliko godina otišao u mirovinu i mjesečno bi trebao dobivati oko 10 tisuća kuna. Prema Ovršnom zakonu, ovrha se može provoditi i nad mirovinom, no ipak ne cijelom. U slučaju da je mirovina veća od prosječne neto plaće po zaposlenom u RH (od siječnja do kolovoza prethodne godine), od ovrhe se izuzima svota od dvije trećine neto plaće u RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanadera čeka i presuda u aferi "Ina-MOL", a najnovije informacije ne idu mu u prilog. Naime, Index je pribavio ekskluzivnu snimku s arbitražnog suda u Švicarskoj, gdje Robert Ježić odvjetniku govori da je potrošio svih pet milijuna eura koji su kao mito bili namijenjeni upravo bivšem premijeru. Do tog novca nikad nije došao.

"Što sam mogao učiniti", pitao se Ježić, što se potvrdilo na snimci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo