NESIGURNA BUDUĆNOST / Kako će Brexit utjecati na gospodarstvo? Veliki dio Europe mogao bi se naći u problemima

Image
Foto: AP

Stručnjaci upozoravaju kako bi nekontrolirani Brexit, mogao i Britaniju, ali i Europu dovesti do velikih problema

26.11.2018.
7:00
AP
VOYO logo

Dok Hrvatska ne očekuje veće probleme zbog Brexita, Europu u smislu trgovinske suradnje s Britanijom očekuje nesigurna budućnost.

Europa i Britanija su financijski snažno isprepletene. Zajedničke tvrtke, trgovina u stotinama milijardi, subvencije. Izostanak političkog dogovora bi zato mogao nanijeti velike štete za obje strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"EU izvozi na Britansko tržište oko 350 milijardi a britanska ekonomija na europsko 250 milijardi. To su ogromne brojke i svaki nekontrolirani Brexit mogao bi donijeti velik pad ekonomske aktivnosti", kaže Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Britanija bi prošla gore jer europske zemlje imale bi različite probleme ovisno o proprocijama trgovine s Britanijom. No najviše strahuje Irska čiju granicu sa Sjevernom Irskom dnevno prelazi do 30 tisuća ljudi, a količina roba i usluga kojima se trguje je ogromna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo tzv. backstop poziciju koju ćemo pokrenuti ako treba koja nas osigurava da neće biti čvrste granice između Irske i Sjeverne Irske i da ćemo nastaviti slobodnu trgovinu između Britanije i Irske", kaže Leo Varadkar, premijer Republike Irske.

Problem bi mogla imati i Švicarska. Ona ima poseban dogovor o trgovini s EU. Ali i jake poslovne veze s Britanijom. Hrvatska pak s otokom nije snažno ekonomski povezana te u Britaniju izvozi oko 200 milijuna eura robe godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se postigne sporazum onda će u tom prijelaznom razdoblju biti dovoljno vremena da se postignu bilateralni carinski sporazumi kakav recimo EU imja s Švicarskom", kaže Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Mnogi se slažu da bi najbolja dugoročna varijanta bila carinska Unija Britanije i EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo