kaćunkova slikovita usporedba /

'Kada na rock koncertu glavni pjevač zaurla 'za seks, drogu i rock spremni', onda masa ne reagira kao na 'Za dom spremni'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Pokojni časnik ustaške vojske Francetić dobio misu zadušnicu koju je u Otočcu predvodio don Anđelko Kaćunko. U propovijedi je pokušao relativizirati pozdrav 'Za dom spremni i to' - slikovitom usporedbom.

1.7.2017.
18:04
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

Ustaški časnik Jure Francetić ipak nije dobio spomen-ploču na ovoj kući u Otočcu. Suvlasnik kuće priznao je kako im je planove da je postave -  pomrsila policija.  

"Dolje su nas gospoda zaustavili, malo su nas kontrolirali, rade svoju dužnost", kazao je Robert Crnković, vlasnik dijela kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije sporne ploče policija je oduzela još jučer poslijepodne nakon zaustavljanja i pretrage automobila u kojem su se vozila trojica muškaraca. To očito nije baš najbolje primio najstariji od njih – 87-godišnji organizator.

Zbog izvikivanja službenog pozdrava NDH – zaradio je i prekršajnu prijavu policije za remećenje javnog reda i mira. No to ovog čelnika iseljeničke udruge nije spriječilo da usput održi i lekciju iz domoljublja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U dijaspori su Hrvati svi nacionalno zdravi, I na njih nije utjecao ni komunizam ni fašizam ni četništvo ni tako dalje. Tako da je u dijaspori sve čisto", poručio je Dragan Hazler, predsjednik HAZUD-a.

Zakonski čist je navodno bio i tekst na ploči – upućeni tvrde da su sporni dio sadržaja štovatelji Francetića naknadno i uklonili, no policija nije imala razumijevanja. 

"Umisto onog “za dom spremni”, za “istinu spremni”, i onda s obzirom da je nastao jedan mali nesporazum, policija je oduzela, ima pravo to zadržati", kazao je Ante Baraba iz Otočca.

Pa je umjesto spomen obilježja – pokojni časnik ustaške vojske Francetić dobio misu zadušnicu koju je u Otočcu predvodio don Anđelko Kaćunko. U propovijedi je pokušao relativizirati pozdrav 'za dom spremni i to' - slikovitom usporedbom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Video: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL)

"Zamislimo sada neki veliki rock koncert na stadionu na kojem glavni pjevač zaurla “jeste li za sex?”. A masa odgovori “spremni”. Za drogu - spremni.  Za rock- spremni. Sigurno nakon toga nitko ne bi pisao komentare o ustaštvu i nacizmu na tom koncertu", 'objasnio' je  župni vikar župe Presvetog Trojstva u Otočcu don Anđelko Kaćunko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno – šefovi Vlade i Sabora jasno su se ogradili od slučaja Otočac. 

Više pročitajte:

Fotokopija sporne ploče ipak je osvanula na spomeniku hrvatskim braniteljima u Otočcu, zbog čega je prekršajno prijavljen i jedan od trojice muškaraca iz automobila u kojem su ploče pronađene. Nad svom trojicom nastavlja se istraga, Prijeti im kaznena odgovornost za javno poticanje na nasilje i mržnju. 

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo