MIJENJA SE PROCEDURA? / Kada će se riješiti problem asistenata u nastavi? Prije 10 godina bilo ih je 200, danas ima 4000 zahtjeva!

Problemi s asistentima još nije riješen, a ministrica kaže da će mijenjati pravila ako je potrebno

19.9.2019.
9:00
VOYO logo

Još od prošlog ponedjeljka, kada je dječak s autizmom u Slavonskom Brodu plakao na prvi dan škole - problemi s asistenatima u nastavi nisu riješeni. Prosvjedovali su roditelji djece s teškoćama, asistenti su pisali premijeru, ali 400 učenika koji bi trebali imati asistente u nastavi još uvijek ih nemaju. 

Aleksandra je asistentica pet godina, a učenici šestog razreda potpora je već tri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pomažem joj na način da razumije što se uopće traži od nje. Pojašnjavam joj neke riječi koje ne razumije, pojašnjavam joj smisao i potičem je da izvrši svoj zadatak na način koji se to i očekuje od nje'', objasnila je Aleksandra Čavrag Tomašinec, pomoćnica u nastavi u OŠ Milana Langa u Bregani. 

Asistenti su plaćeni iz budžeta osnivača škole

U razredu su dvije pomoćnice u nastavi, a u osnovnoj školi Milana Langa ukupno ih je sedam. Igor je ovdje nekad sam bio učenik, a sad pomaže drugima. Kaže kako se svaki asistent poseban i prilagođen dijetetu kojem pomaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Primjerice ja već godinama radim s djecom s poremećajima pažnje. Uglavnom s muškom djecom koja su hiperaktivna. Možda ne bi bio dobar kao pomoćnik nekom drugome,'' rekao je Igor. 

Plaćaju ih iz budžeta osnivača škola, a to su županije ili gradovi, europskih fondova ili pak od igara na sreću koja dodjeljuje Ministarstvo udrugama. Ravnatelj OŠ Milana Langa u Bregani Igor Matijašić rekao je kako njihova škola detektira koji učenici imaju potrebu za asistentima u nastavi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potreba za asistentima u nastavi rapidno je porasla

''Moram primjetiti da je tendencija za zahtjevima sve veća i veća. Kad smo tek krenuli bilo je manje djece, kako nam dolaze nove generacije sve je veća potreba za pomoćnicima'', zaključio je ravnatelj. 

I tako je u cijeloj državi. Prije 10 godina bilo ih je tek 200. Posljednjih godina broj pomoćnika i zahtjeva strelovito raste. U ovu školsku godinu ušlo se s oko 4000 zahtjeva za pomoćnicima. Ministrica se toj informaciji začudila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ministrica da je radila svoj posao kako treba mogla je provjeriti u vrtićima. Mi imamo precizne podatke da je u vrtićima ogroman broj djece s poteškoćama i da je povećan u odnosu na prije'', izjavio je Renato Petek iz Inicijative 'Škola za sve'. 

Potrebno je više asistenata jer sve više djece s poteškoćama ide u redovni program, umjesto u posebne razrede. A neke poteškoće tek su posljednjih godina prepoznate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snježana Sekušak-Galešev iz Povjerenstva za ponovnu procjenu zahtjeva smatra kako je povećano uključivanje djece s većim teškoćama dobro i kako ima puno više izvora financiranja nego prije.

Problem stvaraju nova pravila Ministarstva

Prije četiri dana su prosvjedovali roditelji i pisali svima - jer školska godina je počela a 400 djece asistenta još uvijek čeka. Problem je što je ovo prva školska godina u koju se krenulo s novim pravilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što je novo je da svi zahtjevi i sve potrebe za pomoćnicima trebaju zatražiti predodobrenje od Ministarstva obrazovanja, to prije nije bio slučaj'', izjavila je Sekušak-Galešev. 

Mnogi predodobrenje nisu tražili na vrijeme, ili se nisu držali pravilnika, a gotovo 300 asistenata traženo za učenike kojima nisu potrebni. Zbog svega je sastanak u ministarstvu za dva dana. Ministrica je rekla da će izmjeniti proceduru i Pravilnik ukoliko to bude potrebno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Na stranu da li ćemo mi raditi, ali da li će to dijete biti dalje adekvatno zbrinuto to je apsolutno nedopustivo'', smatra pomoćnica Aleksandra Čavrag Tomašinec, koja također radi u osnovnoj školi u Bregani. Asistenti su preko ljeta bez posla i ne znaju hoće li ga uopće imati nove školske godine. I da, rade za 25 kuna na sat.

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo