LIJEČNICA OTKRILA PROCJENU - KADA ĆE NA RED DOĆI MLAĐI I ZDRAVI? / Dosad je cijepljena tek svaka peta osoba iz prioritetne skupine

Image

Prema procjenama i obiteljskih liječnika, ali i HZJZ-a, nastavi li se dosadašnja dinamika dobivanja cjepiva,

21.3.2021.
20:10
VOYO logo

Jučer je na masovnom cijepljenju u Zagrebačkoj županiji, Karlovcu, Koprivnici i Slavonskom Brodu procijepljeno 7 877 osoba, odnosno dva posto od ukupno potrošenih doza cjepiva u Hrvatskoj.

Liječnica obiteljske medicine, Vesna Potočki je rekla kako su upravo punktovi najbolji za brzo i učinkovito procjepljenje nacije, ali svjesna je kako taj posao ide sporo budući da i sama cijepi prioritetne skupine, piše RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni je četiri tjedna trebalo da procijepim tih 112 pacijenata, ostalo mi ih je u toj dobnoj skupini, od onih koji su se prijavili oko 160, znači meni će trebati još šest tjedana da procijepim", izjavila je Potočki.

Image
U SKLADIŠTU IMAMO GOTOVO 122 TISUĆE NEPOTROŠENIH DOZA CJEPIVA: /

Zašto je potrošeno tek 72 posto zaliha? Evo što kaže HZJZ

Image
U SKLADIŠTU IMAMO GOTOVO 122 TISUĆE NEPOTROŠENIH DOZA CJEPIVA: /

Zašto je potrošeno tek 72 posto zaliha? Evo što kaže HZJZ

1 502 700 građana spada u prioritetnu skupinu

U Hrvatskoj ukupno 1 502 700 građana spada u prioritetnu skupinu. Radi se, dakle, o osobama starijim od 65 godina, kroničnim bolesnicima, osobama zaposlenim u zdravstvu ili domovima za starije ili su njihovi korisnici. Iz te skupine dosad je procijepljeno 311 448 građana, odnosno 21 posto, što znači da je do sada cijepljen tek svaki peti prioritetni pacijent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne bih rekla da ide sporom dinamikom, ide upravo onom dinamikom kakva treba biti, znači cjepivo kada dođe nastoji se što prije potrošiti, međutim fizički je nemoguće kad cjepivo stigne u ponedjeljak da se potroši u utorak ili srijedu", rekla je Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prema procjenama i obiteljskih liječnika, ali i HZJZ-a, nastavi li se dosadašnja dinamika dobivanja cjepiva, građani koji su mlađi od 65 godina i dobrog su zdravlja na red za cijepljenje doći će tek za nekoliko mjeseci. "S obzirom na ovaj tempo kojim mi dobivamo, možda prije Nove godine negdje, ne znam kad bi došli zaista, ovim tempom kojim mi dobivamo ne bi skoro došli na red", komentirala je Potočki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka distribucije cjepiva Hrvatska je dobila oko 480 tisuća doza, a potrošila oko 390 tisuća, što je 81 posto iskorištenog cjepiva. Mayer je rekla kako su jako zadovoljni dinamikom cijepljenja "jer je uvijek negdje od 80 do 90 posto potrošenih doza koje nam dolaze na tjednoj bazi što je zapravo jako dobro, jer jednostavno prije ne možemo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda su problemi s cjepivom AstraZenece dodatno usporili cijepljenje, novi zalet mogli bi dati premijer i ministar zdravstva koji su najavili da će se cijepiti Oxfordskim cjepivom, ionako su preboljeli koronavirus.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo