PREMINULA SAMA I IZGLADNJELA / Jovanka Broz bila je posljednja Titova linija obrane te je zbog njega hodala naoružana, a život je nije nimalo mazio

Image
Foto: Profimedia

Djevojačkog imena Jovanka Budisavljević, ova mlada lička partizanka srpskoga podrijetla, postala je Titova supruga sa samo 28 godina

20.10.2022.
13:29
Profimedia
VOYO logo

Prošlo je točno devet godina otkako je svijet napustila Jovanka Broz. Supruga bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, preminula je 20. listopada 2013. godine u 11.45 sati u 89. godini.

Posljednja želja bila joj je da bude pokopana u Kući cvijeća, gdje počiva i bivši jugoslavenski predsjednik. Rođena 7. prosinca 1924. u Pećanima, u Lici, djevojačkog imena Jovanka Budisavljević, ova mlada partizanka srpskoga podrijetla, postala je Titova supruga u travnju 1952. Ona je tada imala 28 godina, a od njega je bila mlađa 32 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brak Jovanke Broz i Josipa Broza Tita je u svojoj prvoj fazi tijekom 1950-ih djelovao skladno. Život u predsjedničkoj rezidenciji, druženje s najvišim partijskim dužnosnicima, razna putovanja po svijetu i primanje stranih gostiju obilježili su njihov brak. Mnogi su potvrdili kako je Jovanka na druženjima i putovanjima uvijek bila srdačna, nasmijana, ali i savršeno odjevena.

Posljednja linija obrane

U Drugom svjetskom ratu se borila od svoje 17. godine, a nakon dva ranjavanja proglašena je i potpukovnicom. Zbog njezine otmjene i pomno probrane odjeće znali su joj prigovoriti da ne izgleda kao supruga revolucionara, nego poput prve dame iz neke kapitalističke zemlje. Iako je imala tek četiri razreda osnovne škole, svoju ulogu predsjedničke supruge shvatila je vrlo ozbiljno. Bila je povučena i rijetko je davala intervjue.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ona kasnije neće ni opovrgnuti ni potvrditi da je sa sobom uvijek nosila oružje, brojni izvori tvrde da je Jovanka bila Titova posljednja linija obrane jer on je u nju imao veliko povjerenje. Zbog toga je uvijek u torbici nosila pištolj jer, ako sve službe zakažu, ona je Tita trebala zaštititi svojim životom. Nije tajna da ga je jako voljela i za njega je bila spremna na sve.

Njihov brak su pratile brojne glasine o Titovim aferama, a kako je vrijeme odmicalo sve su se više udaljavali. Godine 1975. godine njezin i Titov brak počeo se raspadati, a 1977. je stavljena u svojevrstan kućni pritvor te je potpuno izolirana od supruga. Neki su je čak optuživali da je sovjetski špijun, a posljednji je put viđena kao prva dama u javnosti 14. lipnja 1977. na prijmu za premijera Norveške. Stvari su se toliko pogoršale da joj je posljednje tri godine njegova života bilo zabranjeno viđati se s njim, a jedva je dobila dozvolu da dođe na njegov sprovod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIČA O STANETU DOLANCU /

Čovjek koji je stvorio Arkana: Plašio ga se čak i Tito, a Jovanka ga je mrzila iz dna duše

Image
PRIČA O STANETU DOLANCU /

Čovjek koji je stvorio Arkana: Plašio ga se čak i Tito, a Jovanka ga je mrzila iz dna duše

Živjela bez dokumenata

Jovanka Broz je posljednje godine života proživjela u ekstremnoj izolaciji i velikoj bijedi. Samo mjesec dana nakon smrti Tita izbačena je u spavaćici iz kuće u Užičkoj 15 i to pod prijetnjom oružjem tako da nije stigla uzeti niti osobne stvari.

Prebačena je u svojevrsni kućni pritvor u neadekvatnu staru vilu na Bulevaru mira. Vila nije imala grijanje i prokišnjavala je, a Jovanka nije imala osobne dokumente niti zdravstvenu iskaznicu. Tek je 6. srpnja 2009. dobila osobnu iskaznicu i putovnicu. U veljači 2013. godine prijavila je pljačku kuće na Dedinju u kojoj je živjela i iz koje su odnijete brojne dragocjenosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preminula je u 89. godini života u beogradskom Urgentnom centru. Liječnici su se danima borili za njen život nakon što je bez svijesti primljena u bolnicu s dekubitalnim ranama na leđima i uznapredovalim karcinomom koji nije liječila. Umrla je zapuštena, izgladnjela i izjedana iluzijama, a posljednja joj je želja bila da bude pokopana uz Tita.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo