LAGANIH 15 / Josip je student kineziologije, ali i glazbenik: 'Jednom porukom na Instagramu, sve se promijenilo'

Serijal 'Laganih 15' koncept je portala Danas.hr u kojem se želi predstaviti publici mlade umjetnike koji možda dosad nisu bili toliko zastupljeni u 'mainstream' medijima. Glazbenici, tattoo majstori, plesači, fotografi – sve njih nastojat ćemo ugostiti u ovom serijalu. Kroz tekstualni dio članka moći ćete o svakome od njih saznati nešto više, a uz svaki tekst bit će postavljen i video u kojem odgovaraju na 15 laganih pitanja

19.5.2023.
11:00
VOYO logo

Tjedan Eurosonga je iza nas pa se vraćamo dobrim starim (odnosno novim) glazbenicima. U petoj epizodi "Drukčiji od drugih petkom" ugostili smo producenta i pjevača pod imenom Peki.

Trenutno student druge godine kineziologije u Zagrebu koji dolazi iz Drniša, otkrio nam je kako se uopće zainteresirao za glazbu, ali i kako je ljubav prema košarci presudila koji će faks upisati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Breškić/RTL

'Peki - alter ego preko kojeg iznosim osjećaje'

Za početak, pravo ime mu je Josip Pekas, ali objašnjava kako je došlo do glazbenog imena i tko je ustvari Peki.

"Do imena je došlo tako što me cijeli život, od djetinjstva, zovu Peki i onda mi se nije dalo puno razmišljati o nekom umjetničkom imenu pa sam samo rekao neka bude Peki. Peki je zapravo jedan obični alter ego koji stoji ispred Josipa i preko kojeg iznosim sve svoje osjećaje i ono što mislim", govori 20-godišnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je glazbu počeo stvarati i raditi prije tri godine, ona ga je oduvijek zanimala.

"Počelo je tako što je cijeli život oko mene. Svirao sam od malena, išao u glazbenu školu, ali mi je ostala jedna godina da završim saksofon. Odjednom mi je došlo u glavu 'idem pokušati, pa ćemo vidjeti šta bude' i kliknulo je", kaže Peki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada na svojoj glazbi radi poprilično puno, otprilike svaki dan.

Image
Foto: Privatna arhiva

Košarka mu je (druga) ljubav

Ipak, nakon završene gimnazije, odlučio se za Kineziološki fakultet u Zagrebu. Prelazak iz malog grada od niti deset tisuća stanovnika i dolazak u glavni grad, napravio je značajnu razliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Košarkaš sam cijeli život i koliko je glazba bila prisutna, toliko je i sport oko mene. Mislim da je imalo smisla to odlučiti, imam ljubav i prema sportu i prema košarci pa sam zato upisao Kineziologiju", kaže.

I prijatelji iz srednje škole, ali i sada kolege s fakulteta, podupiru rad i slušaju njegove pjesme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sviđa im se, nekima je malo smiješno jer kroz srednju me svi znaju kao košarkaša i kao prijatelja iz ekipe i onda sam praktički odjednom samo krenuo raditi glazbu. Mislim dobro im je, ali razumijem i njih da im može biti čudno. Nakon nekog perioda kada vide kako se razvijaju stvari i koliko se trudim i radim, tu su za mene i podupiru maksimalno", sretno objašnjava Josip.

S kritikama se zasad ne susreće toliko, ali kaže da svejedno voli čuti koji negativan komentar zato što ga motiviraju. Ipak, posebno sluša one oko sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko god sam društvena osoba i volim upoznavati ljude, u jednom djelu sam dosta zatvoren i imam taj svoj krug ljudi kojima najviše vjerujem."

Image
Foto: Privatna arhiva

'Sve je krenulo od poruke na Instagramu'

A kako je ustvari sve počelo? Tvrdi da je domaću glazbenu scenu tek počeo slušati 2020. godine, a uzor i razlozi zašto se istom krenuo i baviti su Klinac i Travis Scott.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, samo nekoliko poruka na Instagramu u potpunosti je promijenilo njegov pogled na glazbu.

"Galašu iz 30 Zone javio sam se na Instagram prije dvije godine i to je točno bio prelazak s 4.srednje na prvu godinu faksa. Rekao sam mu da imam nekoliko beatova za njega pa ako bi volio poslušati, a on je rekao neka mu pošaljem na mail. Bilo je ljeto i skroz sam zaboravio na to", kaže Peki, a onda je stigla poruka zagrebačkog trepera…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je to beat na pjesmi "Ponor" i tako je sve krenulo.

"Motiviralo me to i rekao sam sam sebi da ću napraviti nešto i za Yung Budu. On mi je poručio da radi na albumu od Buntaija. Svejedno sam mu mjesečno slao po 40 beatova i odjednom stiže poruka da su snimili EP. Šokiralo me to, a sve se izdogađalo taman prije nego sam došao na faks u Zagreb."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim je ušao i u Fallo Da Solo (FDS), label o kojem smo pričali u prvoj epizodi našeg serijala. Tako je i započelo njegovo prijateljstvo s pjevačem Bore Balboom.

"On je tražio da se jave producenti koji žele raditi beatove za remix njegovog albuma. Javio sam mu se, napravio prvi beat za pjesmu 'Klonovi', stavio na Instagram i označio ga. Njemu je to bilo odlično i napravio sam cijeli album. Osim tog što sam producirao pjesme, snimio sam svoj vers na pjesmi 'Mixtape Weezy' i iznenadilo ga je što znam i repati", i tako je sve počelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je dio FDS-a, tvrdi da su njih četvorica (Mario - fotograf, Roko - producent, Bore i on) poput obitelji.

Image
Foto: Luka Breškić/RTL

O svojim projektima i pjesmama

Peki je izbacio dosta svojih pjesama, ali nekako su najzapaženije prošli singl "Antisocijalan" te dva EP-a: 'Druga strana lica' i 'D33'. Koliko je zadovoljan tim projektima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako sam zadovoljan, izbacili smo 'D33' i bar ja mislim da sam već dosta napredovao što se tiče produkcije u odnosu na 'Druga strana lica' i sad kad to slušam mi je već dosta lošije, ali to je normalno, to je proces svakog umjetnika ili bilo što da radiš. Mogu reći da sam sa svime zadovoljan, sada kad gledam na te prethodne pjesme, moglo je biti bolje, ali u tom trenu sam napravio najbolje što sam mogao. Kada izbacim album istu stvar ću reći i za D33", objašnjava Pekas.

Iako pjeva, kaže da ipak više voli raditi produkciju cijele pjesme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimalo me je li zadovoljan brojkama na YouTubeu i Spotifyu, odnosno kakav mu je feedback publike.

"Kroz proteklih godinu i pol dana sam naučio da u takve stvari ne želim ulaziti s nikakvim očekivanjima jer kad postaviš neka prevelika očekivanja sebi, to se ne ostvari i onda…", govori, ali dodaje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moraš imati neke stvari za kojima težiš, ali očekivanja za 'D33' nismo toliko imali iako u jednu ruku smo bili previše uvjereni da će proći dobro. Ja sam na Spotifyu u godinu dana imao 120 tisuća streamova, a sad u dva mjeseca imam 220 tisuća s 'D33'. Ne volim toliko pratiti brojke, ali volim ih vidjeti kao i svi drugi jer ipak jesu mjerilo."

Image
Foto: Privatna arhiva

'Uvjeren sam da imam neku vrstu ADHD-a'

Peki iza sebe ima već nekoliko nastupa, što solo, a što kao gost drugim izvođačima. Kada stane pred publiku, to je ono što ga ispunjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najljepši osjećaj ikada. Tko me god zna, zna koliko sam energična osoba i dalje sam uvjeren da imam neku vrstu ADHD-a u sebi, ali to je stvarno najljepši osjećaj ikada", govori presretan.

"Kada stojiš na toj pozornici i vidiš te ljude ispred sebe. Sad recimo na rasprodanom Dritu, kada je krenuo refren na pjesmi 'Panama' samo sam gledao i pitao se kako je ovo moguće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjeća se i situacije kada je upoznao Baksa (gost naše druge epizode), također mladog pjevača s kojim ima spomenutu pjesmu 'Panama'.

"Tada smo oboje bili u publici i slušali sve te izvođače, a godinu nakon, mi smo ti koji nastupamo i to mi je i dalje neshvatljivo", govori Peki te dodaje da se ovo ljeto očekuje i nastavak pjesme 'Panama', ali naziv još ne otkriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Dritu iz Osijeka trebao bi imati i solo nastup. Prije samog izlaska na binu kaže da nema neki poseban ritual, nego samo popije "litre i litre vode".

Image
Foto: Privatna arhiva

Što nosi budućnost?

Zanimalo me i je li mu prioritet u budućnosti baviti se poslom vezanim uz struku ili bi htio biti posvećen isključivo glazbi.

"Kako stvari stoje volio bih da bude glazba, trenutno faks gledam kao nekakav rezervni plan, ali nikad ne znaš. Možda me za tri godine okrene i budem kineziterapeut. I dalje ću ja gurati glazbu zato što ju obožavam i imam ogromnu ljubav prema njoj, ali šta će biti ne mogu znati."

Ipak, u budućnosti ako i ostane u glazbi, htio bi isprobati neke druge žanrove.

"Odrastao sam na rock and rollu. Ubacio bih i saksofon negdje, da bude neki funk, pop, volio bih isprobati što je više moguće, ali opet da ima granicu. Ne želim izbaciti ovaj album trap i onda iduće godine nešto potpuno drugačije."

Dotaknuli smo se njegova rodna grada i obitelji, ili kako bi on rekao "familije".

"Budući da dolazim iz malog grada gdje svatko svakoga zna, mislim da sam već u nekoj poziciji gdje predstavljam grad što se tiče trapa. Jedini sam koji to radim i želim biti dobar primjer drugima. Potporu imam i to mi je najbitnije", kaže Peki.

Image
Foto: Luka Breškić/RTL

'Zahvalan sam Bogu, obitelji, ma svima'

Jedna od prvih pjesama nosi naziv 'Familia' pa kako onda njegova obitelj reagira?

"Uvijek postoji nekakva kritika, naravno da toga ima, ali što se tiče podupiranja uvijek su tu 300 posto uz mene. Uvijek su tu mama, tata, brat da pomognu u smislu da me izvedu na pravi put što se nekih stvari tiče. Uvijek smo tu jedni za druge i znam da su mi glavni oslonac."

I za kraj, zanimalo nas je na što je najviše ponosan u dosadašnjoj karijeri te na čemu je najviše zahvalan. Dao je vrlo iskreni odgovor.

"Zahvalan sam na apsolutno svemu što imam i svemu što mi je pruženo, na svim ljudima koji su oko mene. Zahvalan sam Bogu, a ponosan sam jednim dijelom na sebe jer kažem, dolazim iz malog grada, i mislim da nije najlakše iz takve sredine doći tu i biti dio svega ovoga. Ponosan sam na sebe, na Boru, na svoju familiju, ma na sve sam ponosan i zahvalan", zaključio je.

Image
Foto: Privatna arhiva

Ostale epizode 'Laganih 15'

Prva epizoda:

Image
LAGANIH 15 /

Završio fakultet pa otvorio obrt za mlade. Razgovarali smo sa Šibenčaninom koji je dva puta napunio Tvornicu

Image
LAGANIH 15 /

Završio fakultet pa otvorio obrt za mlade. Razgovarali smo sa Šibenčaninom koji je dva puta napunio Tvornicu

Druga epizoda:

Treća epizoda:

Četvrta epizoda:

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo