MILANOVIĆ PREDLOŽIO ĐURĐEVIĆ / Još uvijek pat situacija u izboru predsjednice Vrhovnog suda: O proceduri raspravljao i saborski Odbor

Zoran Milanović predlaže Zlatu Đurđević, a Banski dvori inzistiraju na proceduri

11.3.2021.
18:35
VOYO logo

Je li šef Sabora prekršio propise kada nije uvrstio prijedlog predsjednika Republike za novu šeficu Vrhovnog suda, bila je tema Odbora za Ustav, a Državno sudbeno vijeće dobilo je informaciju o blokadi u postupku nasljednika Đure Sesse koga šef države ne želi. 

Zoran Milanović predlaže Zlatu Đurđević, a Banski dvori inzistiraju na proceduri, pa se rješenje vidi u novom javnom pozivu, kojeg još nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve izgledniji novi javni poziv trebao bi riješiti spor dva politička brda tko će na čelo Vrhovnog suda. Šef Sabora Gordan Jandroković izvijestio je Državno sudbeno vijeće o prijedlogu predsjednika Republike kao i da je taj prijedlog vratio Pantovčaku na doradu - bez uputa što od DSV-a očekuje.

Je li Jandroković pogriješio?

Jandroković je pogriješio, uvjeren je SDP, pa je Arsen Bauk tražio raspravu na Odboru za Ustav. "Siguran sam da kad god koji prijedlog dođe da predsjednik Sabora ne utvrđuje je li u skladu s Poslovnikom i zakonom ni od opozicije ni od Vlade, pa tako ne treba ni s ovim Predsjednika Republike ili on ima poseban fetiš na akte predsjednika Republike", kazao je SDP-ovac Bauk. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No vladajuća većina čvrsto je uz šefa parlamenta. "Moje mišljenje je da je dobro i ispravno postupio, ne možemo reći da je konačno postupio nego je dao rok od 15 dana da PRH uskladi taj svoj prijedlog", kazao je HDZ-ovac Dražen Bošnjaković.

Ured predsjednika ne potvrđuje da će dopuniti prijedlog, ali ostaju pri tome da je Milanović izravno primjenio Ustav predloživši Zlatu Đurđević, koja bi bila voljna javiti se na novi poziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok se čeka pravorijek Ustavnog suda, posljednju riječ u izboru šefa Vrhovnog suda ima Sabor. A brzim dogovorom Pantovčaka i Markova trga i proceduralna pitanja našla bi brže odgovore

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo