Još nije riješen slučaj iz prošlog stoljeća!

Pred dubrovačkim sudom vodi se slučaj protiv Kutle. Riječ je o postupku pokrenutom još u prošlom stoljeću, 10. svibnja 1999.

10.5.2010.
8:47
VOYO logo

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin dobio je odgovore od sudova o tome kako se vode postupci protiv Miroslava Kutle, prvog hrvatskog tajkuna.

Odgovor splitskog Županijskog suda, odnosno njegova predsjednika Ante Perkušića vrlo je zanimljiv. Navodi da se pred Općinskim sudom u Splitu vodi postupak protiv Kutle i drugih (za kaznena djela na štetu Dalme), u kojem je optužnica podignuta 2002., postupak za jednog optuženika razdvojen, a onda prva rasprava održana tek 14. rujna 2009. godine!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na što se čekalo osam godina nema odgovora u izvještaju Perkušića niti u onom predsjednika Općinskog suda u Splitu Ivana Botice. U vrijeme kad je optužnica protiv Kutle podignuta predsjednik je bio Igor Benzon, dugogodišnji predsjednik za čijeg je mandata sud patio je od velikog nereda i velikog broja zastara.

Hrvatin ne kani voditi istragu o tome zašto su i kako neki postupci protiv Kutle tako dugo čekali da dođu pred sud niti pokretati stegovne postupke. Da i jesu počinjena stegovna djela, objašnjava, bila bi već u zastari, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dubrovniku je, pak, postupak protiv Kutle pokrenut još u prošlom stoljeću, 10. svibnja 1999. godine, kad su tužitelji tražili pokretanje istrage protiv Kutle, Nevena Barača i još četvero osumnjičenih, među njima i jednog stranca, Engelberta Schreibera. Riječ je o kreditima Dubrovačke banke Kutlinoj Globus grupi, većim od 50 posto jamstvenog kapitala banke, unatoč prezaduženosti Globus grupe. arti-201004080712006Istraga traje četiri godine, nakon toga se proširuje, pa tužitelji traže dopunu istrage dva puta i na kraju tog puta dugog ukupno šest godina istraga je završena 18. siječnja 2005. Tek u ožujku ove godine sud je odlučio zakazati raspravu, ne žureći ni sada, tek za – studeni ove godine....

Od 11 predmeta koji se vode protiv Kutle, osam ih se vodi u Zagrebu. Jedan od njih je postupak protiv Kutle i još četvero optuženika, djelo je bilo 1996., optužnica je postala pravomoćna u lipnju 2006., a prva rasprava bila je tek u rujnu iduće godine! Spis sada ima 19 tomova i 3655 stranica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201004120244006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo