Još jedna članica Europske unije se naljutila na Hrvatsku!

Vlada susjedne države u priopćenju vezanom za slučaj MOL-ovih upravljačkih prava najavljuje pravne i diplomatske poteze.

2.10.2013.
19:59
VOYO logo

U priopćenju mađarske vlade stoji da je MOL prema ugovoru ispunio svoje obaveze i proteklih godina uložio gotovo tri milijarde eura, dok hrvatska strana nije ispunila svoje obaveze. Kažu da su u mađarskoj vladi do prije nekoliko dana događaje promatrali kao spor vlasnika i dioničara, ali sada im je jasno da to nije tako.

"Stalna politička kampanja protiv MOL-a u Hrvatskoj, javne prijetnje hrvatskoga ministra financija protiv najvećega ulagača u toj zemlji te postupci hrvatskih pravosudnih tijela protiv nekih direktora MOL-a upućuju na to da se služe sredstvima izvan ekonomske sfere za vršenje pritiska", tvrde u uredu za odnose s javnošću mađarske vlade."Te su metode neprihvatljive u Europskoj uniji. Mađarska to ne može dopustiti, a da ne reagira", poručuju u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkazali dolazak u Dubrovnik

U svijetlu svih događaja, mađarska vlada odlučila je otkazati posjet ministra vanjskih poslova Janosa Martonyia na Croatia Forumu o energetskoj sigurnosti, koji počinje sutra u Dubrovniku, savjetuje prodaju MOL-ovog udjela Hrvatskoj ili nekom trećem i nalaže ministru pravosuđa da utvrdi štetu koju su pretrpjeli država Mađarska i MOL.

Podsjetimo, za predsjednikom uprave mađarskog MOL-a Zsoltom Hernadijem danas je raspisana crvena međunarodna tjeralica, nakon zahtjeva suda za pritvorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjeralica za Hernadijem objavljena je i na Interpolovim internetskim stranicama. Hrvatske vlasti jučer su u sjedište Interpola uputile zahtjev za raspisivanjem tjeralice za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem jer je Mađarska odbila uručiti mu poziv za ispitivanje u Hrvatskoj. Hernadija se u Hrvatskoj sumnjiči da je s 10 milijuna eura podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava hrvatske kompanije INA-e prepustio MOL-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo