Mjesec i pol bez obavijsti o povlačenju prehramnbenih proizvoda,
a samo mjesec ranije povučeno ih je 15. Stroge kontrole počele su
pojavom salmonele, a s polica trgovina povlačeno je ne samo meso
nego riba, kikiriki, povrće i voće.
"Teško je reći zašto u rasaff sustavu od 12 mjeseca nema nema
novih objava o povlačenju to može biti razlog da inspekcija ne
izlazi na teren, no vjerujem da to nije slučaj", izjavila je
Dijana Kladar, predsjednica Saveza potrošača.
U ministarstvu poljoprivrede potvrdili su nam da su u studenom imali pojačanu akciju kontroliranja mesa. Nakon toga, kažu, inspekcije nisu stale.
"Kontrola hrane obavlja se na temelju državnog programa monitoringa mikrobiološke ispravnosti. Taj program ima svoju dinamiku, a veći broj pretraga obavljen je u drugoj polovici i krajem godine. Očigledno je da su učestalije kontrole i uzorkovanja utjecale i na trgovce koji više obraćaju pažnju na samokontrole koje su dužni provoditi".
U Hrvatskoj agenciji za hranu ističu da učestala povlačenja namirnica krajem prošle godine nisu bila ništa neobično.
"Sudeći po rezultatu službenih kontrola ne mogu reći da su to bile izvanredne situacije, možda se čini jer su kroz medije išle neke takve informacije, ali brojčano i statistički te brojke ne ukazuju na značajno veću opasnost porijeklom od hrane", kazala je Andrea Gross-Bošković, Hrvatska agencija za hranu.
No, sve se to odrazilo i na prodaju piletine.
"Kada gledamo kraj studenog 2016 i početak prosinca oko tada aktualne teme salmonele pala je prodaja smrznutog pilećeg mesa za oko 30 posto. Naime, prvo se salmonela našla u stranim proizvodima i tržište se okrenulo većoj kupovini domaćih proizvoda", kaže Tomislava Ravlić, pomoćnica direktorice Sektora za trgovinu HGK.
I tako je povlačenje proizvoda rezultiralo promjenama navika kupaca.
Činjenica je da nakon rigoroznog nadzora po nalogu ministra Tolušića, uslijedilo zatišje.
"Može biti i to da su prestali uvozit lošu hranu to je teško za reći. Vidjet će se nakon perioda od godinu dana kad se vidi koliko je povučeno proizvoda", dodaje Kladar.
Znači li to da sada jedemo zdraviju hranu - teško je reći. No, sigurno je da se tržište barem malo protreslo.