STIGLA DUGOROČNA PROGNOZA! / Poznati meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme čeka u narednim mjesecima: 'Jesen će biti iznadprosječno topla, ali zato zima...'

Prema najavama DHMZ-a i poznatog meteorologa Zorana Vakule, kratkoročne prognoze za listopad upućuju na nastavak rujanskog vremena i sljedećih tjedan dana

1.10.2023.
9:46
VOYO logo

Ovih dana uživamo u babljem ljetu, koje se nastavlja i u novom tjednu, javlja RTL Danas. Sve do sredine tjedna bit će sunčano, vedro i vrlo toplo, ujutro na kopnu s maglom. Zatim se u srijedu vrijeme mijenja pa će se sa zapada skupljati više oblaka, a uglavnom će u zapadnim predjelima, rijetko i na sjevernom Jadranu pasti i poneki pljusak. Temperatura će u drugom dijelu tjedna biti nešto niža, osobito u unutrašnjosti.

Prema najavama DHMZ-a i poznatog meteorologa Zorana Vakule, kratkoročne prognoze za listopad upućuju na nastavak "rujanskog" vremena i sljedećih tjedan dana. Štoviše, prema dugoročnoj prognozi za sljedeća 4 tjedna prilično je mala vjerojatnost da će neki od tjedana biti hladniji od prosječnoga - ili drugim riječima - mala je vjerojatnost dugotrajnije hladnoće ili duljeg razdoblja temperature zraka niže od uobičajene za listopad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKVA NAS ZIMA ČEKA? /

Izašla prva dugoročna prognoza, ne sluti na dobro: Padalina bi moglo biti više, a iznad prosjeka je još jedan važan parametar

Image
KAKVA NAS ZIMA ČEKA? /

Izašla prva dugoročna prognoza, ne sluti na dobro: Padalina bi moglo biti više, a iznad prosjeka je još jedan važan parametar

U prva 2 listopadska tjedna mala je vjerojatnost znatnije količine oborine. Drugim riječima, do sredine listopada kiša će vjerojatno i dalje biti razmjerno rijetka i ne obilna ili će čak izostati - velika je vjerojatnost nastavka razmjerno suhog razdoblja, javlja HRT. U drugom dijelu listopada povećava se vjerojatnost za ukupne tjedne količine oborine oko prosječnih pa i veće, osobito na Jadranu i područjima uz njega.

Zima primjerenija zimi

Iako je pouzdanost dugoročnih prognoza za studeni manja nego za listopad, no prognoze su postojane te i dalje upućuju na povećanu vjerojatnost još jednog iznadprosječno toplog mjeseca, što znači da ni u studenom ne bi trebalo biti velike studeni, odnosno dugotrajnog razdoblja hladnoće neuobičajene za posljednji jesenski mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom će ukupna količina oborine u studenome, ostvare li se trenutačno najvjerojatnije, ali ne i odviše pouzdane prognoze - u većini Hrvatske biti oko prosjeka pa i veća.

Prognoze za zimu, odnosno razdoblje prosinac - siječanj - veljača - daju povećanu vjerojatnost za srednju sezonsku temperaturu zraka oko prosječne, većinom i malu višu, ali je zanimljivo primijetiti kako su i vrijednosti odstupanja od prosjeka i vrijednosti vjerojatnosti da će se to odstupanje dogoditi - znatno manje u usporedbi s onima za jesen. Zima će vjerojatno biti primjerenija prosječnoj zimi, nego što će jesen biti oko prosječne jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je povećana vjerojatnost ukupne sezonske količine oborine u većini Hrvatske barem malo veće od prosječne.

Ako se to ostvari - temperatura oko prosječne i višak oborine - povećava se nada mnogih i za snijeg. I to manje u prosincu, za koji je još razmjerno velika vjerojatnost pozitivnog odstupanja srednje mjesečne temperature zraka od prosječne, a više u veljači i posebice siječnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo