JEDVA ISKAMČIO MINISTARSTVO, A SAD POSTAJE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH: / Evo što će sve kontrolirati Goran Marić

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek

Goran Marić prvo je trebao biti ministar bez portfelja, no nakon nekoliko dana drame, samo zbog njega formirano je Ministarstvo državne imovine.

4.11.2016.
12:49
PIXSELL, Patrik Macek
VOYO logo

Marić je zadužen za 49 tvrtki od strateškog i posebnog interesa, a tu je i oko 27 tisuća stanova, 11 tisuća poslovnih prostora, 70 vila... Ministar imovine također predlaže strategiju upravljanja i raspolaganja državnom imovinom, što je dosad bilo pod ingerencijom Ministarstva gospodarstva.

Djelokrug rada i ovlasti Ministarstva imovine ne razlikuje se od onog što su dosad imali Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) i njegov ravnatelj, no uzdizanje tog Ureda na razinu ministarstva šefu tog resora daje dosta veće ovlasti, ali i veću moć u odlučivanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar za restrukturiranje i prodaju zasad je ostao izvan Marićeva dosega.

Image
PRVI HRVATSKI MINISTAR IMOVINE: /

Goran Marić otkrio kako će nova Vlada privatizirati državne tvrtke i nekretnine

Image
PRVI HRVATSKI MINISTAR IMOVINE: /

Goran Marić otkrio kako će nova Vlada privatizirati državne tvrtke i nekretnine

Predsjednik Vlade ima velika očekivanja

Premijer Andrej Plenković ima velika očekivanja od Marića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ocjenjujemo da će ustrojavanje ministarstva omogućiti čvršće i koherentnije upravljanje državnom imovinom i riješiti niz problema s neiskorištenim državnim vlasništvom i stavljanjem u funkciju tog vlasništva na način da to bude korisno i za hrvatski državni proračun i za gospodarstvo', rekao je Plenković na sjednici Vlade na kojoj je ugašen DUUDI, čiji su zaposlenici postali dio Ministarstva.

Goran Marić sad je jedna od najvažnijih osoba u odlučivanju o budućim čelnicima u tvrtkama od strateškog nacionalnog interesa. Iz objavljenih dokumenata na jučerašnjoj sjednici Vlade vidjlivo je da će se uprave trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za državu birati preko natječaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlagat će kandidate

Marić će biti taj koji će po provedenom natječaju Vladinu Povjerenstvu predlagati kandidate za članove i predsjednike uprava tvrtki te davati svoje mišljenje na prijedloge za imenovanje članova i predsjednika nadzornih odbora.

Povjerenstvo će donositi konačnu odluku, no činjenica je da Goran Marić kao resorni ministar neće dozvoliti da njegovi prijedlozi budu odbačeni niti će dopustiti da se njegovo pozitivno ili negativno mišljenje za kandidate u nadzornim odborima ne ispoštuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako će proći kadroviranje?

Vlada jer jučer članovima Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima imenovala ministre Zdravka Marića, Martinu Dalić, Olega Butkovića, Tomislava Tolušića i Tomislava Ćorića. Navedeni su imenovani po ministarskom položaju, a Povjerenstvu je pridružen i dodatni član, Goran Marić, što pokazuje da su Povjerenstva koja će kadrovirati državnim tvrtkama u potpunosti u HDZ-ovim rukama.

Pred Ministarstvom državne imovine sada je raspisivanje natječaja za izbor članova uprava strateških kompanija. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Goran Marić tražiti izmjene Uredbe kriterija za kandidate te na koji način će HDZ i Most provesti dogovorenu podjelu državnih tvrtki po principu četiri HDZ-a, a jedna Mostu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo