Kaos u 'Titušu' /

Jedva dočekali da se vrate u obnovljenu školu, sad već dobivaju 'podstanare'. Roditelji na nogama

Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Učenici Tituša Brezovačkog tri i pol godine čekali su da se obnovi zgrada koja je bila oštećena u potresu. Sad bi i oni trebali ugostiti zagrebačku gimnaziju koja čeka obnovu svoje zgrade

10.10.2024.
13:36
Marko Lukunić/Pixsell
VOYO logo

Učenici zagrebačke XVIII. gimnazije trebali bi početkom studenog zbog obnove svoje školske zgrade privremeno preseliti u zgradu Gimnazije Tituša Brezovačkog (GTB). Odluku je donio Grad Zagreb, a preseljenje bi trebalo trajati najmanje godinu dana. No, roditelji učenika "Tituša", čija se škola nalazi na Gornjem gradu, izrazili su nezadovoljstvo zbog ove odluke, koju smatraju ishitrenom i netransparentnom.

Roditelji nezadovoljni zbog ishitrene odluke

Gimnazija Tituša Brezovačkog pretrpjela je značajna oštećenja tijekom potresa 2020. godine, zbog čega su učenici te škole tri i pol godine pohađali nastavu u prostorima I. gimnazije u Novom Zagrebu. Zbog tih izvanrednih okolnosti, učenici "Tituša su imali skraćene školske sate i išli su u dvije smjene. Tek krajem prošle godine vratili su se u obnovljenu školu i počeli ponovno uživati u jednosmjenskoj nastavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, sada se roditelji suočavaju s novim problemom jer bi, prema odluci Grada Zagreba, njihova škola trebala ugostiti učenike XVIII. gimnazije. Prema planu, učenici "Tituša" ponovno bi se vratili na dvosmjensku nastavu, što bi, smatraju roditelji, narušilo kvalitetu obrazovanja u obje škole.

Roditelji su se organizirali te održali konferenciju za medije ispred gradskog poglavarstva, na kojoj su iznijeli svoje pritužbe. Predsjednica Vijeća roditelja ove školea, Tea Švaljek Krešić, izjavila je da je odluka donesena bez odgovarajuće komunikacije i konzultacija s roditeljima. "Roditelji su službeno obaviješteni o ovoj odluci tek prekjučer, a tjedan dana ranije smo na sastanku s Gradom usmeno obaviješteni o mogućnosti preseljenja. Mislili smo da vodimo konstruktivan razgovor s Gradom, no ispostavilo se da je odluka već bila donesena", izjavila je Švaljek Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedostatak prostora i sigurnosni rizici

Jedan od ključnih prigovora roditelja odnosi se na neadekvatnost školskih prostorija za smještaj učenika dviju škola. Prema Švaljek Krešić, zgrada Gimnazije Tituša Brezovačkog, koja je zaštićeni spomenik kulture, ima svoja ograničenja, među kojima je i broj osoba koje je istovremeno smiju koristiti. "Tituš ima samo 17 učionica, a one su ispodprosječno male. Struka je jasno definirala koliko učenika ta zgrada može primiti, a to je daleko manje od broja učenika dviju škola zajedno", pojašnjava Švaljek Krešić.

Na pitanje kako bi u praksi moglo doći do toga da je svih 800 učenika istovremeno u školi ako idu u dvije smjene, Švaljek Krešić kaže da nitko ne može garantirati da u određenom trenutku, tijekom jedne školske godine u isto vrijeme neće biti veći broj učenika od propisanog. "Što bi trebali, evakuirati se na brzinu, teleportirati, pa da drugi uđu. Priča da se neće susresti ne drži vodu. Što će djeca iz jedne smjene izletjeti iz škole, sve će biti prazno, pa će drugi ući? To tako u praksi ne ide", navela je.

Roditelji strahuju da bi se, zbog vremenskih ograničenja i dvosmjenske nastave, u zgradi u svakom trenutku moglo naći više učenika nego što je to predviđeno. "Nitko ne može garantirati da u određenom trenutku neće biti prevelik broj djece u zgradi. Priča da se učenici iz jedne smjene neće susresti s drugima ne drži vodu", dodaje ona.

Diskriminatorni kriteriji i upitne odluke

Roditelji također smatraju da su kriteriji na temelju kojih je GTB izabran za domaćina diskriminatorni. Naime, jedan od glavnih kriterija bio je da se ne odabiru škole koje su već bile domaćini tijekom obnove, no Švaljek Krešić ističe da to ne bi trebalo vrijediti za "Tituš", koji je već tri i pol godine bio izmješten u drugu školu. "Naša djeca su četiri godine išla na drugi kraj grada, imala skraćenu i dvosmjensku nastavu. Zašto se onda ne uzima u obzir i naša situacija?", pita Švaljek Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji su zatražili uvid u konkretnu evaluaciju na temelju koje je GTB odabran za domaćina, ističući da nema logike da se ne uzimaju u obzir druge škole koje bi mogle biti bolja opcija. "Nema nikakvog problema u tome da naša škola bude domaćin ako je doista adekvatna za to, ali činjenica je da nije", tvrdi ona.

Grad Zagreb brani odluku

Iz Grada Zagreba tvrde da je odluka donesena na temelju detaljne analize brojčanih podataka, lokacijske dostupnosti te prostornih kapaciteta. Prema njima, XVIII. gimnazija ima 60 učenika manje nego "Tituš", a ravnatelji obiju ustanova su održali niz sastanaka i dogovorili rasporede i organizaciju nastave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad ističe da je i "Tituš" 2020. godine bio smješten u I. gimnaziju, koja je uspješno ugostila njihove učenike. "Više od 30 škola u Zagrebu bilo je domaćin školama oštećenima u potresu, i u svakom slučaju izabrana je najbolja opcija za domaćina", navode iz Grada.

Grad je također naglasio da kvaliteta rada neće biti narušena te da će učenici GTB-a promijeniti samo model smjenskog rada, ali ne i razinu obrazovanja. "Gimnazija Tituša Brezovačkog, temeljem pozitivnih iskustava iz prethodnih godina, pokazat će solidarnost i biti dobar domaćin", poručuju iz Gradskog ureda.

Roditelji učenika GTB-a ne odustaju od svojih prigovora te traže odgovore na pitanja o kriterijima odabira njihove škole kao domaćina. Iako iz Grada tvrde da će se nastava odvijati bez problema, roditelji strahuju da će gužve, sigurnosni rizici i manjak prostora negativno utjecati na kvalitetu obrazovanja njihove djece. Pitanje ostaje hoće li Grad Zagreb uspjeti umiriti roditelje i pronaći rješenje koje će zadovoljiti obje strane.

U međuvremenu, roditelji i dalje inzistiraju na transparentnosti i traže dodatne sastanke s Gradom kako bi se iznijeli svi detalji o ovoj situaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Pulski školarci recikliraju i pomažu: Svaka boca za čistu prirodu i pomoć beskućnicima!

Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo