FOTO: / Čak tri prosvjednika 'pozdravila' Hillary Clinton

Američka državna tajnica Hillary Clinton stigla je prvi svoj posjet Zagrebu u srijedu.

31.10.2012.
8:56
VOYO logo

Clinton se prvo u 14.45 sati sastala s premijerom Zoranom Milanovićem u Banskim dvorima. Na sastanku je sudjelovala i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, izvijestili su iz Vlade.

'Hrvatska ima golem potencijal'

Na sastanku se rzgovaralo o skorom hrvatskom ulasku u Europsku uniju, o globalnoj ekonomskoj situaciji u Europi i svijetu te reakcijama EU i SAD-a na krhku ekonomsku situaciju u svijetu, izvijestili su iz Vlade. Također, premijer Milanović je američkoj državnoj tajnici izrazio sućut zbog žrtava uragana Sandy, koji je pogodio istočnu obalu SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Clinton je pak čestitala hrvatskoj Vladi na poduzetim mjerama u smjeru stabilizacije proračuna, a istaknula je i da postoji veliki interes američkih kompanija za ulaganjem u Hrvatsku te da je američka strana spremna pomoći svojim iskustvima kako bi se uspješno uklonile prepreke. "Hrvatska ima golem potencijal i optimistični smo u pogledu vaše budućnosti", naglasila je Hillary Clinton.

Sastanak s Josipovićem

Američku državnu tajnicu u 16.30 sati u svom uredu je primio i predsjednik Ivo Josipović, a nakon sastanka su održali zajedničku konferenciju za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik se zahvalio SAD-u za sve što su dosad učinili za Hrvatsku, a bilateralne odnose ocijenio je izvrsnima. Pritom je dodao kako postoji veliki prostor za proširenje tih odnosa na ekonomskom polju, priznajući kako američkim investitorima i dalje probleme stvaraju razne administrativne prepreke. Rekao je kako Vlada priprema mjere koje bi Hrvatsku trebale učiniti otvorenijom za ulaganja.

Clinton je rekla kako su SAD ponosne što imaju priliku surađivati s Hrvatskom u okviru NATO saveza, a rekla je i da se raduje skorom ulasku RH u Europsku uniju. Napomenula je i da Hrvatsku smatra sidrom stabilnosti u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjet američke državne tajnice završit će večerom koju će za nju prirediti ministrica Pusić.

Inače, kad je Clinton odlazila iz Banskih dvora, transparentima ju je 'pozdravilo' čak troje prosvjednika, koji su stajali na skalama Crkve sv. Marka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo