Kažuni /

Jedinstvena atrakcija: Kako izgleda posjet parku 'suhozidne baštine'

Image
Foto: Domagoj Sever

Sljedeća postaja na našoj ruti je Vodnjan koji je istinski "park suhozidne baštine". Što to znači? Provjerite u nastavku teksta.

7.10.2016.
9:29
Domagoj Sever
VOYO logo

Putovanjem kroz Istru vidio sam mnogo suvenira malih kažuna koji su jedan od simbola Istre pa sam htio istražiti gdje ih sve ima i koja im je bila namjena. 

Image

U Istri ih možete vidjeti mnogo, registrirano je oko 5 000 kažuna, od čega se 2-3 tisuće nalazi na području Vodnjanštine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prava ruta: Posjet parku 'suhozidne baštine'

Image

Prava ruta: Posjet parku 'suhozidne baštine'

Ja sam se i uputio u Vodnjan jer je tamo izgrađen „Park kažuna“ u kojemu sam vidio kako se napravi kažun u četiri faze, od početnih temelja, gradnje zidova, krovne konstrukcije do gotovog kažuna.

Kažuni su manje kamene kućice koje se sastoje od samo jedne prostorije, većinom su kružnog, ali ih ima i četvrtastog oblika, a služile su za smještaj poljoprivrednog alata te kao sklonište za ratare i pastire.Park nije zamišljen samo kao muzej koji ćete samo pažljivo promatrati, već i kao vježbalište gdje se svi zainteresirani mogu iskušati u gradnji okolnih suhozida te na taj način dati svoj doprinos ovom jedinstvenom spomeniku kažuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U Istri ih najviše ima u južnom i zapadnom dijelu. Građevine slične kažunima nalaze se i u talijanskim pokrajinama Apuliji, Abruzzu i Sardiniji, zatim u Provansi, Kataloniji i Galiciji, na pojedinim grč. otocima i Peloponezu. Ima ih i u Irskoj, Walesu, Škotskoj i Švedskoj, što upućuje na zaključak da je na više mjesta u Europi, ne potječući iz samo jednog izvora, istodobno nastala međusobno srodna arhitektura kamenih kućica.

Image

Slične varijacije kažuna postoje i u drugim dijelovima hrvatske i zovu se komarda, bunja, trim (na Hvaru) i cemer (u Zagori). Ako želite nešto drugačiji smještaj za vrijeme svog boravka u Istri, postoje i kućice (apartmani) kažuni u kojima možete ljetovati.

Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike