Odlazi u mirovinu / Jedan od posljednjih zagrebačkih šeširdžija zatvara obrt: radio bi još, ali država mu ne da

Image
Foto: Facebook

Ivan Horvatić izradom kapa i šešira bavi se više od 40 godina, a iako bi radio još, svoj je obrt odlučio zatvoriti jer kako kaže, "država mu ne da".

24.6.2017.
15:11
Facebook
VOYO logo

Jedan od posljednjih zagrebačkih klobučara odlučio je zavoriti svoj obrt, ponukan hrvatskim zakonima zbog kojih mora uvesti fiskalnu blagajnu, što mu se ne isplati. 

Ivan Horvatić (74) izradom kapa i šešira bavi se više od 40 godina, a priča o njemu proširila se u Facebook objavi jednog korisnika. Navodi kako je odlučio otići u mirovinu te od 1. srpnja zatvoriti svoju radnju. Kako sam kaže, radio bi još, no država mu ne da jer od njega zahtijeva da uvede fiskalnu blagajnu, unatoč tome što redovito plaća porez i nikada nije ostao "dužan". Odlučio je kako mu se to ne isplati, stoga odlazi u mirovinu. U ponudi mu je ostala gomila kvalitetnih i ručno izrađenih kapa po pristupačnim cijenama, zbog čega autor poruke poziva javnost da posjeti Ivanovu radnju, kupi neku od muških kapa iz ponude i tako simboličnom gestom gospodinu Ivanu uljepša odlazak u mirovinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavu prenosimo u cijelosti:

"Ovo mi je na mail poslao frend koji nema fb pa eto da podjelim s onima koje bi moglo interesirati:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo sam se vratio od svojeg šeširdžije, nakon nove narudžbe, pošto ja nikamo ne idem bez svojeg pokrivala na glavu... No, ovo je zadnji puta da sam kod njega išao. Zašto? Naime, čovjek se sprema u mirovinu.

Gospodino Ivan Horvatić ima 74 godine i od 1. srpnja zatvara svoju radnju, koja je jedna od dva preostala zagrebačka obrta koji proizvode šešire i kape. Drugi je ostao na Kvatriću, a pitanje je koliko će on još dugo raditi... gospodin Ivan radio bi još, ali mu države ne da - zahtijeva da uvede fiskalnu blagajnu, makar on uredno plaća porez i nije mi nikada ostao "dužan" račun. Njemu se to ne isplati, pa se odlučio da je najlakše ići u mirovinu... Kupujem kod njega već 10-ak godina, još od studentskih dana. Sve ove godine svojeg rada nije nikada našao šegrta, jer posao nitko ne želi raditi. Mislim da s njim u mirovinu odlazi i dio zagrebačkog štiha, nažalost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ne pišem sad samo zbog toga... zapravo pišem zbog, evo, zadnje reklame za njegov obrt. Ostala mu je gomila kapa, raznih uzoraka, stilova i veličina, a cijene su stvarno povoljne - od 40 do 60 kn za ručno izrađenu kapu obrtnika s 40-godišnjim iskustvom.

Što "tražim"od tebe? Kupi kapu za sebe. Ako ne za sebe, pa reci frendovima, sinu, bratu, tati, djedu, mužu, dečku, bilo kome muškome (jer su muške kape u igri, jel) da čovjek radi još idući tjedan u Petrinjskoj 69. Kape su idealne za sve prilike, ima ljetnih modela, zimskih, proljtnih, jesenskih... šteta je ne imati barem jednu kapu ove kvalitete, jer ja mu se vraćam godinama i nikad nisam ni pomišljao kapu kupovati na drugom mjestu. Zadnji dan ovog obrta koji je skoro 40 godina na istom mjestu je 30. lipnja. Nakon toga, gospodin Ivan ide u zasluženu mirovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijeli s frendovima na FB-u, šeraj gdje god hoćeš i s kime god hoćeš, ako misliš da je vrijedno. Gospodin Ivan i njegove kape čekaju u Petrinjskoj 69."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo