odsječeni od liječnika / Jedan od najnaseljenijih hrvatskih otoka bez pedijatra: Brač daje izdašan bonus onome tko dođe liječiti djecu

Bračke općine i grad Supetar odlučile nagraditi liječnike koji dođu na njihov otok

3.2.2021.
13:30
VOYO logo

Bezbrižna šetnja više je za djecu nego mame. Njih muči što su ostali bez jedne bračke pedijatrice. Sada umjesto nje radi liječnik obiteljske medicine.

"Stvari nisu lake s djecom i ako trebate ići na vježbe ili nešto sve morate ići preko, sve o svom trošku i još uz to izgubite po dana za nešto što bi trebali da živite u Splitu izgubiti 15 minuta", kazala jue Petra Hržić s Brača. 

"Sramota je za cijeli Brač da nemamo poštenog pedijatra jer imamo puno beba i to je sramota", smatra Vana s Brača. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Braču ima oko 1300 djece čija je pedijatrica otišla na novo radno mjesto u Zagreb. I u supetraskoj ginekološkoj ordinaciji radi liječnik u mirovini na pola radnog vremena. Ostalo vrijeme pokrivaju liječnici iz Splita.

"Još jedan problem je veliki, a to je odluka ministra prethodnoga, to je da ljudi koji završe specijalizaciju nisu obavezni se vratiti u svoj dom zdravlja. I to će ubuduće biti veliki problem", pojasnio je Branko Jašić, ginekolog u Domu zdravlja Supetar. 

S time se slažu u županijskom domu zdravlja, jer kažu da kada izgube specijalistu nisu izgubili samo novac, već vrijeme. Točnije pet godina koliko traje specijalizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što bi trebalo unutra sustava riješiti je pitanje fianciranja samih specijalizacija i pitanje ostanka nakon položenog specijalističkog ispita", poručio je Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ. 

Image
nedostatak kadra /

Liječnik je otišao u mirovinu: Bez jedinoga ginekologa ostaje čak 4600 Bračanki

Image
nedostatak kadra /

Liječnik je otišao u mirovinu: Bez jedinoga ginekologa ostaje čak 4600 Bračanki

Bračke općine i grad Supetar odlučile nagraditi liječnike koji dođu na njihov otok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uz redovnu plaću postoji mogućnost da se i pedijatru i ginekologu plaća još po osam tisuća kuna. uvjet koji smo razradili sa Domom zdravlja SDŽ je da oni moraju živjeti na otoku i dio tih sredstava koristite za najam stana ili slično", kazala je gradonačelnica Supetra Ivana Marković. 

Mladi liječnici radije biraju veće gradove za karijeru, a nezaposlenih pedijatra ni nema. Pa stoga ne čudi da se na natječaj za pedijatra u Supetru nitko ni nije javio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo