ANALIZA MANDATA / Je li se Grabar-Kitarović oštrije sudilo? 'Biti žena na toj funkciji nije lako, sve se secira'

Kolinda Grabar-Kitarović za sebe je govorila da je jedna od građana, svi su se htjeli slikati s njom, svi su je htjeli vidjeti

18.2.2020.
7:39
VOYO logo

Kolinda Grabar-Kitarović kaže da će o njezinom radu suditi povijest. Ali mi nismo mogli toliko dugo čekati. Pa smo odlučili doznati što je predsjednica učinila dobro, a što loše, je li ju se oštrije sudilo zato što je žena, je li uspjela u brendiranju Hrvatske - i zašto su je strani voljeli mediji više nego domaći.

Od bivše veleposlanice i pomoćnice glavnog tajnika NATO-a do prve hrvatske predsjednice. Kolinda Grabar-Kitarović za sebe je govorila da je jedna od građana, svi su se htjeli slikati s njom, svi su je htjeli vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obećala je da državu neće voditi iz Zagreba, već iz cijele Hrvatske. Vlastiti ured premještala je 20 puta diljem zemlje, u posljednjih pet godina posjetila je 234 grada, odradila 140 putovanja, primila u goste 105 izaslanika, primila 1930 radova, dodijelila 1706 odlikovanja.

"Mislim da je mandat dobro odradila, da je dala jedan ženski "tač". Bila je kao žena na toj funkciji, a to nije lako, ženu se secira za sve, od odjeće, frizure, šminke. Ali poznavanje engleskog, ponašanje u tim nekim međunarodnim krugovima sigurno je pomoglo u brendiranju Hrvatske", stručnjakinja za politički marketing Bianca Matković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva, svi su pričali o razdraganoj predsjednici Hrvatske. Njezino su ime znali izgovoriti u svakom dijelu svijeta, od Afrike do Indije.

"U tom trenutku za Hrvatsku je znao cijeli svijet, to nema direktne veze s njom već našim igračima, iskoristila je momentum i to dobro. Ja gdje god sada putujem svi znaju za našu ekipu, svi znaju za našu predsjednicu", navodi Matković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao sukreatorica vanjske politike, naglašavala je da je njezin zadatak stvarati veze Hrvatske i svijeta. Sastajala se s Donaldom Trumpom, Vladimirom Putinom, izraelskim premijerom Netanyahuom, kanadskim premijerom Trudeauom i turskim predsjednikom Erdoganom. A puno se bure podiglo kada je primila Aleksandra Vučića. Posebno se ponosila što je u ime Hrvatske pokrenula Inicijativu Triju mora, političku platformu za zemlje Europe koje se nalaze između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora.

"To je svakako dobra stvar, svaka suradnja je dobra stvar. Ipak Hrvatska je sastavni dio EU-a, a cijeli koncept "Tri mora" je osmišljen kao subverzija odnosne kontre, iako po mom mišljenju nije kontra, ali u ovom trenutku kad se sa svih strana pokušava destabilizirati regiju, onda je to naš fokus, europski. A u toj politici prema Europi je nije bilo", ističe bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po dolasku na Pantovčak riješila se Titove biste, vratila Tuđmanov stol, smijenila šefa SOA-e, mijenjala vlastite savjetnike, predomišljala se oko Istanbulske konvencije, nije znala koji stav zauzeti oko pozdrava za Dom spremni da bi se na kraju istoga ipak odrekla.

Žene su joj zamjerale da po pitanju nasilja u obitelji i borbe za prava žena nikada nije dovoljno glasno istupala. Stala je u obranu blokiranih, pokušala utjecati na demografsku politiku. Mnogima je bila simpatična, mnogima nedorasla za tu funkciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolinda Grabar-Kitarović prije pet godina obećala je da će se Uredpredsjednice s Pantovčaka premjestiti u Visoku ulicu. Do preseljenja nikada nije došlo, ali bi po svemu sudeći sada ovdje mogao biti Ured bivše predsjednice Republike. 

Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo